Solidariteitsbijdrage

'Tranfser Memphis naar andere Franse club levert PSV nu wel extra geld op'

01 juli 2020 14:23 Aangepast: 01 juli 2020 15:26
Memphis Beeld © Pro Shots / Panoramic

De transferwindow is weer open, maar dat is niet het enige opvallende aan deze 1 juli. Vanaf deze datum is het namelijk voor het eerst zo, dat ook een binnenlandse overgang van een voetballer geld oplevert voor de (buitenlandse) club(s) waar de speler zijn opleiding genoot.

Het kan voor clubs, die door corona in financiële problemen dreigen te raken, zeer welkom zijn.

Maar hoe zit het ook alweer precies? Tot gisteren was het zo dat spelers, die van de ene naar de andere buitenlandse competitie verkasten, geld opleverden voor de clubs waar zij groot waren geworden.

Frenkie de Jong

Dat was toch lekker, toen het bijvoorbeeld om Frenkie de Jong ging. De middenvelder vertrok vorig jaar van Ajax naar FC Barcelona en kostte (minimaal) 75 miljoen euro.

Door deze zogenaamde 'solidariteitsbijdrage' profiteerden zelfs Willem II en RKC Waalwijk van de miljoenenovergang, omdat De Jong ooit in die samengevoegde kweekvijver speelde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

RKC maakt miljoenenwinst dankzij Frenkie de Jong

De solidariteitsbijdrage houdt in dat de kopende club (in totaal) vijf procent van de transfersom moet overmaken naar de club(s) waar de desbetreffende voetballer tussen zijn 12e en 23e jaar onder contract stond.

Maar: dat gold altijd alleen voor een transfer tussen twee verschillende competities. Dus als een speler van Nederland naar Spanje vertrok, of van Engeland naar Italië. Maakte de voetballer een binnenlandse overstap, dan hadden de opleidingsclubs pech.

Virgil van Dijk

Toen Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool ging, werd hij door een prijskaartje van meer dan 80 miljoen euro de op dat moment duurste verdediger van de wereld.

FC Groningen en Willem II, waar Van Dijk eerder speelde, zagen echter niets terug van dit lucratieve bedrag, omdat de nieuwe regeling toen nog niet bestond.

Die ongelijkheid bestaat niet meer, tot tevredenheid van voetbaladvocaat Christian Visser. "Dit hoort bij de hervormingen binnen de FIFA, die al een tijdje aan de gang zijn. Dit is zeker eerlijker", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Visser: "Stel dat Memphis straks voor een groot bedrag van Olympique Lyon naar Paris Saint-Germain gaat. Dan ziet PSV daar in ieder geval ook wat van terug. Dat is toch fijn in deze onzekere coronatijden. Deze nieuwe regeling is goed voor Nederlandse clubs, die internationaal gezien toch als opleidingsclubs bekend staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Profvoetbal in de knel: ook met beperkt publiek miljoenenschade

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore