Voetbal

Transfervrije Luijckx: 'Ik sta voor alles open'

01 juli 2020 12:03 Aangepast: 01 juli 2020 12:12
Kees Luijckx tijdens zijn afscheid bij NAC, 2013 Beeld © Pro Shots / Joep Leenen

Nog een paar weken en dan keert voetballer Kees Luijckx (34) met zijn gezin terug naar Nederland, nadat hij zes jaar in het buitenland speelde. De transfervrije verdediger staat open voor een nieuwe uitdaging . "Ook de Keuken Kampioen Divisie, ja. Waarom niet?"

Luijckx speelde de afgelopen jaren op het hoogste niveau van Denemarken. Afgelopen winter verliet hij SønderjyskE, de club die hij vijf jaar diende, vanwege problemen met hoofdtrainer Glen Riddersholm.

"Gewoon geen eerlijke man", zegt Luijckx tegen RTL Nieuws. "Echt een verkoper, eentje met alleen maar mooie praatjes. Iemand die A zei en vervolgens B deed. Ik kan daar niet tegen, ga dan verhaal halen. Ik ben open en direct, maar hij kon dat niet waarderen. We konden daarom beter uit elkaar gaan."

Riddersholm Riddersholm

Luijckx tekende in januari bij Silkeborg. Vervolgens stak ook in Denemarken het coronavirus de kop op. Nu, maanden later, is de situatie er onder controle en gaan de stadions zelfs steeds verder open voor fans.

"De eerste keer dat we überhaupt weer met supporters mochten spelen, wonnen we met meteen met 6-0! Of we ons bevrijd voelden? Ja, misschien speelde het toch wel mee, de verademing om weer publiek te zien. Voor de mensen die er bij waren was het natuurlijk hartstikke leuk. Voor ons als spelers ook, daar doe je het eindelijk allemaal voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Deense voetbalfans mogen op meter afstand in stadion

Afgelopen weekend volgde wel een grote teleurstelling. Uitgerekend tegen zijn oude ploeg SønderjyskE pakte Luijckx een rode kaart. Door de nederlaag degradeerde Silkeborg ook nog eens. "Balen natuurlijk. In de eerste wedstrijd (van de degradatie-play-offs, red.) speelden wij ze helemaal weg... Jammer dat het zo moet eindigen. SønderjyskE speelt echt het slechtste voetbal van Denemarken en wij waren juist goed bezig. Maar ja, daar kopen we nu niets voor."

Avonturen

En zo komt er een eind aan zes jaar buitenland voor Luijckx en zijn gezin. De verdediger speelde voor onder meer AZ, NAC Breda en Roda JC voordat hij in 2014 voor het eerste avontuur koos: het Griekse Niki Volos.

"Dat werd een klassieke tragedie", kan Luijckx er nu om lachen. "Ik kende natuurlijk de verhalen over het opportunisme in Griekenland. Dus ik informeerde bij de trainer, de Nederlander Wiljan Vloet, hoe het bij deze club zat. 'Ik heb van de voorzitter de toezegging dat ik in ieder geval tot de winterstop de tijd krijg', antwoordde hij. Maar na drie wedstrijden werd hij al ontslagen! Zelfs de Griekse spelers in de kleedkamer waren dat niet gewend..."

Breda

Luijckx verkaste naar het Hongaarse Videoton FC. Die club greep naast Europees voetbal en toen waren de rapen gaar. "De buitenlandse spelers kregen  de schuld en werden er uitgegooid. 'Okay, we proberen het nog één keer in het buitenland', zei mijn vrouw toen. Het werd Denemarken en daar is het ons uiteindelijk zeer goed bevallen."

De verdediger, goed voor meer dan 380 officiële duels in de benen, keert met zijn gezin terug naar Breda. In afwachting van aanbiedingen. Is zijn oude club NAC dan geen logische optie? "Haha, ze mogen altijd bellen. Ik ben fit genoeg, de koek is nog niet op. De Eredivisie zou leuk zijn, maar ook de Keuken Kampioen Divisie is een optie. Waarom niet? Elke club die behoefte heeft aan een ervaren centrale verdediger, met een mening, is welkom."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore