Rust

Stam vertrok na gemiste penalty in 2000 naar Amerika: 'Maar ook daar hadden ze het gezien'

30 juni 2020 09:48 Aangepast: 30 juni 2020 12:27
Jaap Stam mist penalty tegen Italië in de halve finale van het EK 2000. Beeld © Getty Images

Het Nederlands elftal was in 2000 dicht bij de finale van het EK in eigen land. In de halve finale tegen Italië moesten penalty's de beslissing brengen, maar Nederland faalde hopeloos.

De strafschoppenreeks begon met een penalty van Frank de Boer. Hij miste, Italië scoorde. Jaap Stam was de nummer 2 op de lijst. "Voor de wedstrijd stond ik überhaupt niet op dat lijstje", zegt Stam in gesprek met Sky Sports News. "Maar tijdens de wedstrijd raken spelers geblesseerd of ze voelen zich niet goed door de spanning."

Mis

"Ook ik was een beetje nerveus, maar ik besloot het te doen. In je hoofd wil je het met fatsoenlijke kracht en snelheid doen", aldus Stam. De plannen kwamen echter niet uit. De verdediger raakt de bal te laag en het leek of de bal via de lat De Kuip werd uitgeschoten.

Italië won de penaltyserie uiteindelijk met 3-1 en Nederland miste de finale, waar het Frankrijk zou hebben getroffen. Dat maakt de gemiste strafschoppen extra zuur, aangezien het Nederlands elftal in de groepsfase al had gewonnen van de Fransen. Dankzij doelpunten van Patrick Kluivert, Frank de Boer en Boudewijn Zenden won Nederland met 3-2.

Rust

Na het toernooi probeerde Stam de rust op te zoeken. "Ik wilde zo ver mogelijk weg van Europa", zegt hij. "Ik ging naar Amerika op vakantie, maar zelfs daar werd ik met mijn penalty geconfronteerd. Ik denk dat wanneer je een bepaald niveau in het profvoetbal bereikt, mensen je vaak met de negatieve dingen zullen confronteren."

VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore