Terugkeer Robben

'Vooral van hem genieten'

29 juni 2020 17:05 Aangepast: 29 juni 2020 17:18
Arjen Robben Beeld © Pro Shots / Andy Zuidema

Het nieuws dat Arjen Robben de kicksen weer onderbindt, deed Theo Janssen en Andy van der Meijde glimlachen. Zij kunnen niet wachten de 36-jarige vleugelflitser opnieuw te zien schitteren. "Dit is toch mooi man? Hij gaat gewoon weer voor de plaatselijke FC spelen!"

De rentree van Robben op de Nederlandse velden zorgde overal voor gefronste wenkbrauwen. Janssen: "Ja, ook ik viel zowat van mijn stoel. Echt geweldig. Dit had toch niemand verwacht? Er zijn maar weinig toppers, met een carrière zoals Robben die gehad heeft, die vanuit het buitenland terugkeren naar de subtop van de Eredivisie."

Ook Van der Meijde is enthousiast. "Dit is toch mooi man? Hij gaat gewoon weer voor de plaatselijke FC spelen! Moet je kijken wat dit met de seizoenkaart- en shirt-verkoop van Groningen gaat doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vrouw van Robben regelde afspraak over Groningen-terugkeer, Arjen wist van niks

Clubliefde

Het idee achter Robbens rentree herkent Janssen. "Het toont zijn betrokkenheid. Ik ben op het eind van mijn carrière teruggegaan naar Vitesse, dus ik snap het wel wanneer Robben over clubliefde praat. Ook ik wilde afsluiten waar ik was begonnen. Maar ik kwam van Ajax, dan is de stap toch minder groot dan van Bayern München naar Groningen. Al moet ik toegeven dat ik ook was teruggekeerd, als Vitesse in de Keuken Kampioen Divisie had gespeeld. Vitesse is gewoon mijn club, zoals Groningen dat is voor Robben."

Van der Meijde was zeker teruggekeerd als zíjn club, Ajax, hem ooit had gevraagd. "Dat is alleen nooit gebeurd en dat gaat ook niet meer gebeuren. Marc Overmars (directeur spelerszaken bij Ajax, red.) kan me nu niet meer betalen, haha!"

Maar zet het nieuws rond Robben de deur dan niet op een kier? "De enige club waar je mij nog ziet, is Yab Yum, haha!", zegt Van der Meijde. "Ik begin er niet meer aan."

Uitverkocht

Janssen gaat er komend seizoen eens lekker voor zitten, als Robben voorbij komt. "Normaal gesproken zou ik niet live naar Groningen - Fortuna Sittard kijken, maar dat ga ik nu wel doen. Ik wil hem aan het werk zien. Arjen zorgt voor aantrekkingskracht. Ook voor andere spelers ja, want wie wil er niet met Robben in een kleedkamer zitten?"

Van der Meijde is het met zijn collega-Arnhemmer eens. "Normaal verkopen clubs alleen uit tegen de top drie. Dat verandert nu Arjen met Groningen op bezoek komt. Mensen willen hem nog een keer zien voetballen. Robben is een legende hè, iedereen op de wereld kent hem. De aftraptijden van Groningen bij FOX Sports zullen ook wel aangepast worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Fatima: 'Robben krijgt geen topsalaris bij FC Groningen'

Blessures

Zijn blessuregevoeligheid is natuurlijk altijd een onderwerp. De vraag is dan ook hoe vaak FC Groningen-trainer Danny Buijs een beroep zal kunnen doen op de 36-jarige Robben.

"Ik heb nog niet zolang geleden met hem samengespeeld", zegt Van der Meijde. "In Hamburg, bij de afscheidswedstrijd van Rafael van der Vaart. Toen was hij helemaal als vanouds hoor. Zijn snelheid, acties, kenmerkende manier van naar binnen snijden en op doel schieten, hij had het allemaal nog."

Janssen: "Voetbaltechnisch zal hij geen probleem kennen. Arjen is meteen de beste speler bij Groningen, ook na een jaar niets doen. Laten we hopen dat zijn lichaam het allemaal aan kan. Arjen ziet er in ieder geval topfit uit. Hij heeft er altijd voor geleefd, gaf altijd alles. Ik wilde wel eens op zeventig procent gaan spelen als we met 3-0 voor stonden. Robben is een type dat per se de vierde en vijfde wilde maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zij gingen Robben voor; routiniers op het oude nest

Oranje?

Wie weet waar zijn terugkeer nog in kan uitmonden. Robben sloot zondag een rentree bij Oranje niet uit. En volgend jaar zomer lonkt een EK.

"Als hij fit blijft, waarom niet?", haakt Van der Meijde in. "Dan kan hij zeker van toegevoegde waarde zijn. Heeft Ronald Koeman nog meer opties voorin, het is net een snoepwinkel!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Babel: 'Het leek alsof Robben niet aan het teambelang dacht'

'Geen wonderen'

Er schuilt echter ook een gevaar: gaan 'we' ons met z'n allen niet te veel voorstellen van zijn terugkeer? Ligt de lat niet nu al veel te hoog? "We moeten geen wonderen verwachten", zegt Janssen. "Dat Arjen er even 25 in schiet of Groningen kampioen maakt. Dit elftal is van een lager niveau dan hij gewend is. We hebben dat eerder gezien tijdens de mindere periode van het Nederlands elftal, toen we ons niet kwalificeerden voor het EK en WK: hij kan het niet alleen. Robben is afhankelijk van de voetballers om hem heen. Wanneer spelen zij hem aan? Wanneer creëren ze ruimte voor hem, waar hij van kan profiteren? Dat wordt belangrijk. Bovendien: hoe goed een voetballer ook is, je mag nooit afhankelijk zijn van één iemand, anders heb je een probleem. Ook medespelers moeten hun acties maken en proberen aan te haken bij zijn niveau."

"Er zijn veel 'maars', maar laten we vooral van hem gaan genieten", sluit Janssen af. "Het is werkelijk goed voor iedereen. Ook tegenstanders zullen het prachtig vinden om tegen zo'n jongen te mogen spelen. Zoiets haalt het beste in je naar boven. Ik hoop van harte dat alles goed gaat. Wanneer zijn rentree geslaagd is? Als Groningen zich plaatst voor de play-offs voor Europees voetbal. En hij geniale dingen laat zien, al zijn het er maar een paar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore