Tweede druk

Biografie Sneijder massaal online gedeeld: 'Het is strafbaar'

29 juni 2020 14:05 Aangepast: 29 juni 2020 14:21
Beeld © Getty Images

Sinds 26 juni is de nieuwe biografie van Wesley Sneijder op de markt. Het boek is voor 21,99 euro te koop bij de boekenwinkel, maar gaat nu ook illegaal rond via WhatsApp.

Iets minder dan twee weken geleden lieten de fanatieke supporters van Ajax, de F-Side, middels een statement weten helemaal klaar te zijn met Sneijder. De harde kern van de Amsterdammers voelt zich verraden door de liefde van Sneijder voor de stad Utrecht en de voetbalclub daar.

Sneijder gaat zijn afscheidswedstrijd spelen in het stadion van Utrecht, waar de oud-middenvelder ook een eigen skybox heeft. Dat schoot bij de F-Side in het verkeerde keelgat. "Hij heeft er nog nooit gespeeld. Heeft lak aan de club die hem de kansen en opleiding heeft gegeven. Hij heeft schijt aan de supporters die hem in het begin van zijn loopbaan gesteund hebben", luidde het statement.  

'Persona non grata'

De F-Side wilde Sneijder dan ook niet meer zien in Amsterdam. Het statement eindigt met de volgende woorden: "Deze bovenstaande feiten, maken jou nou tot een persona non grata boven de N201."

Sneijder liet niet zo makkelijk over zich heenlopen en reageerde een dag later met een video waarin te zien was dat hij reed op de N201 richting Amsterdam. De 36-jarige oud-international zong het lied 'Utrecht m'n stadje' mee en riep daarbij: "Jaja, de N201 gepasseerd richting Amsterdam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

8 onthullingen over Yolanthe uit de biografie van Wesley Sneijder

Boek op de markt

De ruzie tussen beide partijen lijkt nog niet gesust. Sneijder lanceerde drie dagen geleden zijn biografie. Het boek staat vol passages over onder andere zijn voetbalcarrière en zijn relatie met Yolanthe Cabau.

Een paar dagen na de release wordt de biografie al massaal gedeeld via WhatsApp. Het lijkt dan ook op een nieuwe wraakactie van de Ajax-supporters.

Van Bommel, Sneijder en Jansma tijdens de boekpresentatie Van Bommel, Sneijder en Jansma tijdens de boekpresentatie

Illegaal

Het delen van dergelijke content over WhatsApp is illegaal. Volgens de auteursrechtenstichting BREIN, die zich bezighoudt met de aanpak van piraterij, is het ongeoorloofd om PDF-bestanden van boeken te verspreiden.

''Je mag niet een auteursrechtelijk beschermd werk uploaden of een link plaatsen naar een zonder toestemming aangeboden werk. Je mag illegaal aanbod ook niet downloaden'', is te lezen op de website.

Stichting BREIN maakt de vergelijking met een beroving. ''Zonder toestemming downloaden of streamen is eigenlijk te vergelijken met winkeldiefstal: je neemt een boek of muziekalbum toch ook niet zomaar uit de winkel mee? En in de bioscoop betaal je toch ook voor je kaartje?''

Wesley Sneijder op 'zijn' boekpresentatie Wesley Sneijder op 'zijn' boekpresentatie

Wat loopt de uitgever mis?

Door het illegale gebruik bestaat een kans dat men minder gebruik maakt van het legale aanbod. Er wordt dan namelijk minder verkocht en daardoor kunnen rechthebbenden financiële schade oplopen.

''Vandaag hebben we al besloten het boek te herdrukken''

De rechthebbenden, in het geval van de biografie van Sneijder, dat zijn auteur Kees Jansma en Overamstel uitgevers. Voor hen is de illegale verspreiding een een hard gelag. In een reactie laat Overamstel uitgevers weten dat ze de situatie betreuren. ''We hebben tot onze grote spijt ook gemerkt dat het boek van Wesley Sneijder illegaal verspreid wordt. De uitgeverij werkt nauw samen met Stichting BREIN die auteursrechtinbreuk en -misbruik opspoort en bestrijdt.''

Het is voor hen dan ook fijn dat de illegale handel weinig invloed lijkt te hebben op de verkoop van het boek. "Gelukkig verkoopt zowel de papieren versie van het boek als het e-book buitengewoon goed. Het boek is zaterdag verschenen en vandaag hebben we al besloten het boek te herdrukken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore