Robben-factor

Zij gingen Robben voor; routiniers op het oude nest

29 juni 2020 11:52
Overmars in zijn nadagen Beeld © Pro Shots / Peter Lous

Het was een interessante discussie op social media dit weekend: is de terugkeer van Arjen Robben (36) naar FC Groningen te vergelijken met een eerdere transfer? De conclusie: eigenlijk niet. Resteren de overgangen die enigszins in de buurt komen. Gelukkig kent de Eredivisie voorbeelden genoeg.

Frank Rijkaard

Een rentree waar Robben van zal dromen. De toen 30-jarige verdediger annex middenvelder zou zogenaamd gaan afbouwen bij zijn oude cluppie Ajax, maar Rijkaard verliet AC Milan bepaald niet om uit te bollen, zo zou later blijken. Hij werd in Amsterdam een dragende kracht, inspirator en verlengstuk van trainer Louis van Gaal en leidde Ajax naar twee landstitels en een Champions League-winst.

Phillip Cocu

In de geest van Rijkaard besloot ook Phillip Cocu bij zijn oude liefde terug te keren. De destijds 33-jarige middenvelder kwam in 2004 een oude belofte na en landde op het vertrouwde nest genaamd PSV, na jaren voor FC Barcelona te hebben gespeeld. Beide partijen profiteerden ten volle, want aan de hand van leider Cocu werd PSV in drie jaar tijd drie keer landskampioen. Een Champions League-winst zat er niet in, maar dat scheelde weinig.

Dirk Kuijt

Je bent een heel grote voetballer als je terugkeert met een bepaalde, haast onhaalbare droom en het nog klaarspeelt ook. Kuijt deed het toen hij in 2015 weer voor Feyenoord ging spelen. De aanvaller, toen 35 jaar, maakte de Rotterdammers na achttien jaar weer eens landskampioen en werd onsterfelijk in de havenstad. Robin van Persie - eentje die ook zeker niet mag ontbreken in dit rijtje - kwam in 2018 met dezelfde ambities terug naar De Kuip, maar hij kon zijn oude club 'slechts' een KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal bezorgen.

Marc Overmars

Een rentree die nog het dichtst in de buurt komt van de bijzondere terugkeer van Robben op de Nederlandse velden. Want ook Overmars stapte uit zijn pensioen, door drie jaar later ineens weer de schoenen uit het vet te halen. De dan 35-jarige ex-international verlaat in 2008 zijn positie in de raad van commissarissen van Go Ahead Eagles om zelf weer het geel-rode shirt aan te trekken. De snelle vleugelflitser was in 2005 gestopt wegens veel blessureleed. Overmars zou 24 competitieduels in de Keuken Kampioen Divisie spelen, voordat hij - weer geblesseerd - er definitief een punt achter zette.

Pierre van Hooijdonk

Supporters van NAC Breda voelden zich in 2005 net zo als Groningen-fans zich afgelopen zaterdagmiddag in de zevende hemel waanden. De lange spits werd met veel bombarie, onder grote aandacht en met torenhoge verwachtingen gepresenteerd bij de club waar het allemaal echt begonnen was voor hem. Maar een halfjaar later zag de wereld er totaal anders uit. NAC stond op degraderen, Van Hooijdonk kon niet door een deur met hoofdtrainer Cees Lok en verliet Breda voor een andere oude liefde van hem: Feyenoord. Ook bij de Rotterdammers kon hij oude tijden niet doen herleven. De spits en de club grepen naast Europees voetbal en hij ging met tranen van het veld.

Erwin Koeman

Laat ook hij geen voorbeeld voor Arjen Robben zijn. De oudere broer van huidig bondscoach Ronald degradeerde namelijk met FC Groningen, uitgerekend in het seizoen waarin Erwin afscheid nam van een glansrijke carrière. De op dat moment 36-jarige ex-international keerde terug op zijn oude nest met totaal andere verwachtingen, maar die kwamen niet uit. Robben kan komend seizoen laten zien dat het - gelukkig maar - ook anders kan.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom niemand Robben kan afstoppen: 'Hetzelfde kunstje blijft werken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore