'Complete spagaat'

Wilfred Genee: 'We hadden racisme-uitzending VI beter niet kunnen maken'

29 juni 2020 02:49 Aangepast: 29 juni 2020 02:52
Wilfred Genee en Johan Derksen tijdens een uitzending van VI Beeld © ANP Foto

Wilfred Genee heeft zich uitgelaten over alle commotie rondom het tv-programma Veronica Inside. Het was volgens Genee beter geweest als de racisme-uitzending van vorige week nooit gemaakt was. "Ik betreur het enorm dat deze twee mannen denken dat ik ze genaaid heb."

Dat vertelde Genee gisteravond aan tafel bij Op1. Johan Derksen en René van der Gijp zijn woedend op de presentator. Zij vinden dat Genee hen heeft laten vallen in de uitzending, begin vorige week. Daarin ging het over racisme.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derksen: 'Ik ben ongeloofwaardig als ik VI blijf maken met Genee'

Die uitzending trok 1,7 miljoen kijkers. In de goed bekeken uitzending zei Derksen aan het begin dat hij geen excuses aan wil bieden voor zijn uitspraken over rapper Akwasi. "Ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof", waren zijn woorden.

'Ik vond mezelf niet goed'

Wilfred Genee zegt dat hij in 'een complete spagaat' zat en dat de thema-uitzending niet goed uit de verf is gekomen. "Ik was niet tevreden, ik vond mezelf niet goed", blikt Genee terug. "Ik was leider van het gesprek over racisme én presentator van Veronica Inside."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johan Derksen: 'Ik bied geen excuses aan en ga niet door het stof'

Er waren meerdere gasten uitgenodigd om 'de dialoog aan te gaan'. Oud-voetballer Dries Boussatta en advocate Natasja Harlequin gingen in op het aanbod en zaten aan tafel. Andere spelers van het Nederlands elftal wilden niet meer in het programma verschijnen.

De VI-presentator noemt het 'absurd' wat er is gebeurd. "Er verdampte in één weekend een miljoen euro sponsorgeld. Een nieuwe sponsor haakte af en alle adverteerders gaven aan niet meer verder te gaan. Het is belachelijk als je erover nadenkt."

Bekijk het gesprek bij Op1 hier:

Paniek bij Talpa

Ook bij Talpa ontstond paniek, vertelt Genee. "De essentie is volgens mij dat je gaat kijken naar het tijdsbestek en gaat afvragen: kan je nog alles zeggen? Aan de ene kant zeg ik 'ja', maar je kan je ook naar de gevolgen kijkend afvragen: wat gebeurt er nu eigenlijk, wat zeggen we precies? Als je daar zoveel mensen mee kwetst, moet je kijken of het wel altijd kan."

'Ik kon niet anders'

"Je ziet wat de emoties zijn van deze twee mannen, dat heeft mij ook heel veel gedaan", reageert Genee op de woedende reacties van Derksen en Van der Gijp. De twee mannen hebben gezegd niet meer met Genee om de tafel te willen in Veronica Inside.

Ook de laatste uitzending van het seizoen is geschrapt. "Ik betreur het enorm dat deze twee mannen denken dat ik ze genaaid heb", vertelt Genee. "Ik heb misschien mezelf iets te veel ingezet om de onafhankelijke gespreksleider te zijn, maar ik kon niet anders in die rol."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore