Comeback

Groningen toonde video Robben in stadion: 'Kreeg tranen in m'n ogen'

28 juni 2020 09:59 Aangepast: 28 juni 2020 10:39
"52 jaar, trillend op mijn benen, tranen in de ogen en kippenvel", twitterde De Jonge bij deze foto. Beeld © Twitter

Groot voetbalnieuws gisteren: Arjen Robben keert terug bij FC Groningen. Vertegenwoordigers van de vier supportersgroeperingen hoorden het nieuws als eersten. Ze waren door de clubleiding uitgenodigd om naar het stadion te komen. Een kippenvelmoment voor de aanwezigen.

De supportersverenigingen zouden om half 5 een eierbal krijgen. "Een typisch Gronings gerecht", vertelt John de Jonge, voorzitter van de officiële supportersvereniging. "We kregen ook een cadeautje, een doos. Als dank voor jullie inzet, zei directeur Wouter Gudde."

Tot zo ver niks bijzonders. Ze mochten die doos pas openmaken op de tribune. "Toen we daar stonden, kregen we op de grote schermen ineens het filmpje te zien waarin Arjen zijn terugkeer aankondigt. Ik kreeg kippenvel op m'n armen en tranen in m'n ogen."

'We moeten reëel blijven'

Of Robben de club kampioen gaat maken, dat denkt hij niet, maar: "We krijgen een wereldspeler in de ploeg, laten we vooral gaan genieten van z'n geweldige acties."

Belangrijker is dat het stadion weer vol komt, dat het weer gaat leven bij Groningen, zegt De Jonge. "En of we dan vierde, vijfde of zesde worden, dat maakt niet zoveel uit. We moeten reëel blijven, we mogen hem niet de druk opleggen dat we ineens kampioen willen worden."

Groningen heeft het financieel moeilijk en moest vorige maand als gevolg van de coronacrisis elf medewerkers ontslaan. Het nieuws dat Robben terugkeert, zorgde gisteren voor een run op seizoenkaarten. De club heeft ineens weer aantrekkingskracht. "Er zullen nu allicht spelers denken: ik wil graag een jaartje met Arjen Robben voetballen. Dit trekt ook meer supporters en sponsoren", zegt De Jonge. "En we hadden hier in Groningen wel een positieve 'boost' nodig na alle problematiek met de aardbevingen. Dit is veel meer dan een impuls voor alleen de voetbalclub."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arjen Robben maakt comeback als speler bij FC Groningen

In de doos die De Jonge kreeg, zat een shirt van Groningen met daarop de naam van Robben en het rugnummer 10. "Ik heb hem als 16-jarig jongetje zien debuteren in het Oosterpark-stadion. Ik vond het toen best een irritante gozer, met die schwalbes. Hij liet zich nog wel eens vallen. Maar ik zag ook dat hij goed, snel en wendbaar was. Gedurende z'n carrière kreeg ik steeds meer respect voor hoe goed hij wel niet was. Bij het Nederlands elftal konden we op een gegeven moment niet meer zonder Robben."

Het is afwachten of de man die Bayern München in 2013 de Champions League bezorgde en Oranje een jaar later naar de derde plaats op het WK leidde, kan wennen aan voetballen in een jeugdig elftal met aanzienlijk minder kwaliteit dan hij altijd gewend was. "Ik denk dat Arjen zich heel goed kan verplaatsen in de jonge jongens", zegt De Jonge. "Hij weet als geen ander welke druk er bij komt kijken als je als jeugdspeler van Groningen doorbreekt in het eerste elftal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het emotionele afscheid van Arjen Robben bij Bayern München

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore