Gezang verboden

'Geen juichpolitie op tribune voor bezoekers voetbalstadion'

25 juni 2020 00:55 Aangepast: 25 juni 2020 09:09
De voetbalstadions van Nederland zullen in september weer (deels) gevuld zijn. Beeld © ANP

Volgens de burgemeester van Breda, Paul Depla, komt er "geen juichpolitie" bij wedstrijden in de Eredivisie. Depla is namens alle burgemeesters van de speelsteden lid van de adviesgroep Voetbal en Veiligheid van de KNVB.

De burgemeester is blij met de versoepeling van de maatregelen die premier Rutte aankondigde. Vanaf 1 juli is publiek weer welkom in het stadion, als bezoekers tenminste afstand houden. Dat houdt in de praktijk voorlopig een sterk verminderde stadioncapaciteit in.

Zachtjes 'hoera' roepen

De eredivisie gaat op 12 september weer van start. Rutte benadrukte dat spreekkoren, gezang en hard juichen nog verboden zijn wegens het risico op de verspreiding van het coronavirus. Hij opperde het gebruik van een toeter, of het zachtjes roepen van 'hoera' als een favoriete club scoort.

Volgens Depla is ingetogen gedrag op de tribunes vooral een kwestie van goede afspraken met elkaar maken. "De clubs zullen de supporters goed bij de nieuwe situatie moeten betrekken. Ik weet dat ze met de hulp van de KNVB daarmee nu al bezig zijn. Samen zullen de betrokken partijen naar goede oplossingen moeten zoeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Betaald voetbal met publiek vanaf september weer mogelijk'

"Publiek is er altijd" vervolgt Depla. "Als ze tijdens een wedstrijd niet in het stadion mogen zijn, dan zitten ze wel ergens anders in de stad. Voor de veiligheid is het dus deels ook een goede ontwikkeling dat er weer supporters naar binnen mogen."

Probleem 'minder groot dan gedacht'

Depla wil echter niet meteen al zijn 'eisen' en ideeën op tafel leggen. "Het is nu even niet het moment om na te denken over allerlei andere vraagstukken die nog aan de orde moeten komen. De overheid heeft aangegeven wat kan en hoe het kan, laten we nu even de creativiteit overlaten aan de KNVB en de clubs. Het probleem is in elk geval inmiddels minder groot dan we dachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misselijkmakende grappen in Australië: Hitler en seriemoordenaar in publiek

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore