Racisme

Fer deelt haatbericht: 'Ik wil laten zien dat racisme bestaat'

23 juni 2020 11:16 Aangepast: 23 juni 2020 13:00
Beeld © Getty Images

Leroy Fer heeft een racistisch bericht gedeeld dat hij heeft ontvangen via Instagram. Die middenvelder wil de realiteit onder ogen brengen. ''Ik wil jullie laten zien dat racisme bestaat in de wereld.''

Fer ontving het bericht nadat hij ‘hahahaha’ reageerde onder een Instagram-post van Memphis Depay, waar Veronica Inside-analist Johan Derksen te zien is met een gephotoshopte clownsneus.

Derksen

Derksen bood gisteren geen excuses aan voor zijn uitspraken in het programma Veronica Inside. Dat zei hij aan het begin de uitzending. "Ik bied mijn excuus niet aan, ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof."

Derksen gaf wel toe dat hij een verkeerde grap maakte over rapper Akwasi toen er een foto van zwarte piet in beeld kwam, en Derksen zich hardop afvroeg of dat Akwasi was op de foto. "Ja, dat was een verkeerde grap, maar dit werd uitvergroot en werd een grote rel."

Derksen gaf gisteravond aan dat hij deze grap maakte, omdat hij vond dat Akwasi dat verdiende na, wat Derksen noemt, 'oproepen tot geweld op de Dam'. "Ik dacht: die kan wel een tik gebruiken." De rapper zei tijdens zijn toespraak: "Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1,7 miljoen kijkers voor 'racisme-aflevering' Veronica Inside

Fer

Die uitspraken van Derksen vielen verkeerd bij Depay. Het bericht kreeg zowel bijval als kritiek in de reacties. Feyenoorder Fer kon er wel om lachen en reageerde met ‘hahahaha’.

Fer legt op Instagram uit waarom hij dat deed. ''Het feit dat Derksen geen excuses kan maken voor zijn racistische uitspraak op nationale televisie maakt hem in mijn ogen inderdaad een clown. Dit is een van de vele beledigende berichten die ik ontvang na mijn comment. Blijkbaar vinden die mensen dat ik fout zit en maak ik ze boos. Dat ik ze boos maak kan ik niet begrijpen, maar ik kan ermee leven.''

De middenvelder ontving al snel na zijn reactie ‘vele beledigende berichten’. Onder andere “Leroy, je k*nker moeder” en “K*nker zwartjoekel” ontving de Nederlander in zijn inbox.

En dat is fout, schrijft Fer. ''De manier waarop zij hun boosheid uiten, op racistische wijze, is schandalig en onacceptabel. Racisme zit diep bij zulke mensen en er moet alles aan gedaan worden om die wortels aan te pakken. Uitspraken als die van Derksen, die worden goedgepraat als ‘fout grapje’, moeten verdwijnen. Zwarte Piet, die maar al te vaak als munitie wordt gebruikt door racisten, of door mensen die geen racist menen te zijn maar wel Zwarte Piet als grapje gebruiken als referentie naar zwarte/donkere mensen, moet verdwijnen.''

Fer deelde alleen het bericht en niet de naam van de persoon. ''Ik laat de naam en foto van deze persoon weg om diegene in bescherming te nemen. Ik ben niet uit op wraak. Ik wil jullie laten zien dat racisme bestaat in de wereld en in Nederland. Die realiteit wil ik onder ogen brengen. Mensen die wel tot rede vatbaar zijn en dit gedrag niet vinden kunnen: pak die wortels van racisme aan. Bestrijd racisme. Niet met geweld, maar door racistische uitspraken en racistisch gedrag te veroordelen. Spreek je uit. Er is nog een hele lange weg te gaan, maar iedere stap richting het aanpakken van dit probleem is een overwinning''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore