Ga naar de inhoud
Racisme

Fraser wil geen slachtoffer zijn: 'Ik kan niet tegen dat gejank'

Beeld © Pro Shots

In Nederland en ook in de rest van de wereld is racisme momenteel een belangrijk onderwerp. Iedereen lijkt er wel een mening over te hebben. Sparta-trainer Henk Fraser wil graag nuance aanbrengen in de discussie. "Discriminatie mag niet. Alleen: je kunt ook te ver doorslaan."

Dat zegt hij in gesprek met het AD. Fraser werd zelf geboren in Paramaribo en kreeg in zijn leven ook wel eens te maken met discriminatie, maar hij past voor de slachtofferrol. "Ik heb meegemaakt dat ik voor een nachttent stond en dat de portier me weigerde, terwijl mijn blanke rijgenoot wel binnenkwam. Maar denk je dat ik mijn trots op zo'n moment liet krenken door zulke zielige types? Zo'n portier staat niet symbool voor Nederland: 95 procent van de mensen is geen racist."

Sparta-trainer
Lees ook:
Sparta-trainer Fraser had corona: 'Zwaarste dat ik ooit heb meegemaakt'

Fraser is het gezeur over en weer een beetje zat. "Ik zie mensen op televisie verschijnen die zich werkelijk overal gekwetst over voelen. Ze zijn slachtoffer van dit, van dat, van zus en zo. Ik kan niet tegen dat gejank. Tegen die extremelingen aan de andere kant van het racismedebat evenmin."

De trainer roept op tot respect en acceptatie van en door iedereen, alleen op die manier kunnen we in zijn ogen met elkaar leven. "Als we een einde willen maken aan discriminatie, moet er een einde komen aan álle vormen van discriminatie. Niet alleen die van zwarte mensen; ook bijvoorbeeld die van vrouwen die nog altijd minder verdienen dan mannen in dezelfde functie. Of van transgenders, of welke minderheid dan ook."