Ga naar de inhoud
'Beschamend'

Vliegtuig met 'White Lives Matter' boven stadion City

In Engeland is grote beroering ontstaan toen vlak voor de wedstrijd tussen Manchester City en Burnley in de Premier League een vliegtuig met een banner met 'White Lives Matter Burnley' over het stadion vloog. Het werd alom uitgelegd als een vorm van racisme. In eerste reacties spraken enkele media van 'een grote schande'.

Sinds de competitie in Engeland is hervat hebben alle spelers de tekst Black Lives Matter achter op hun shirt staan. Na het eerste fluitsignaal knielen alle betrokkenen om hun steun te betuigen aan de wereldwijde protestbeweging tegen racisme, naar aanleiding van de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan Floyd George. Dat gebeurde maandag ook in Manchester.

'Punt totaal gemist'

Burnley-speler Ben Mee gaf na de wedstrijd aan zich te schamen voor de actie van aanhangers van zijn club. Op de vraag hoe de wedstrijd was antwoordde hij tegenover de camera's van Sky Sports. "Ik wil het eerst over iets anders hebben. We zijn beschaamd en ontdaan door deze actie. Ze missen totaal het punt wat we hier maken en leven niet in de 21e eeuw. Ze moeten zichzelf beter verdiepen in deze hele kwestie."

Mee gaf wel aan dat het gaat om een klein groepje Burnleyfans. De club heeft afstand genomen van de actie en veroordeelt deze ten zeerste. Ook zijn de mensen verantwoordelijk voor het vliegtuigje 'niet meer welkom' bij de club. Het is nog onduidelijk wie er achter de actie zit.

Black
Lees meer:
Black Lives Matter in plaats van spelersnaam op Engelse shirts
Bron: ANP/VTBL