Racisme

Het leven als eerste zwarte speler in de Bundesliga: 'Niks negers eruit, HSV eruit'

12 juni 2020 09:43

Leroy Sané is inmiddels een superster. Het jonge Duitse talent is één van de grote jongens bij Manchester City en staat al geruime tijd in de belangstelling van FC Bayern München. Dat hij nu zo geliefd is heeft hij mede te danken aan zijn vader. Souleyman Sané was één van de eerste zwarte spelers in Duitsland en stal daar de harten van het volk.

Sané werd groot bij het inmiddels failliete SG Wattenscheid 09. In 117 Bundesliga-wedstrijden scoorde hij 39 keer, dat is nog altijd een record voor die club. Makkelijk was het echter lang niet altijd, als donkere voetballer had hij het namelijk erg zwaar in Duitsland. 

Sané werd op 26 februari 1961 geboren in Dakar in Senegal. Vervolgens vertrokken zijn ouders naar Frankrijk, waar Sané begon met voetballen bij FC Viry-sur-Seine. Tijdens zijn dienstplicht voor het Franse leger kwam de Senegalees in Duitsland terecht. Hij ging voetballen bij FC Donaueschingen, niets leek erop dat hij uiteindelijk uit zou groeien tot een held in de Bundesliga. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Het n-woord komt harder aan dan een klap'

Racisme

Op zijn 24e vertrok hij naar SC Freiburg en werd hij de eerste buitenlandse topscorer ooit. Zijn Bundesliga-debuut maakte hij in 1988 voor 1. FC Nürnberg. In 1990 vertrok hij naar de club waar hij echt groot werd, SG Wattenscheid. Als donkere speler in de Bundesliga was het leven op dat moment niet makkelijk.

"Tony Baffoe en ik waren de eerste Afrikanen in de Bundesliga. We openden de deuren." Regelmatig kregen de twee te maken met racisme. "In het begin was het niet zo zwaar omdat ik de beledigingen niet begreep, maar later moest ik mezelf een paar keer temmen", zegt Sané tegenover Der Westen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PSV-aanvoerder Dumfries protesteert in Rotterdam: 'Hier staat een trotse zwarte man'

'Negers eruit'

In 1991 speelde Wattenscheid een bekerwedstrijd tegen HSV, een wedstrijd die bol stond van beledigingen aan het adres van Sané. Er werden bananen op het veld gegooid en de fans van HSV riepen constant 'Negers eruit'. Sané liet zijn voeten spreken en scoorde in de 87e minuut het winnende doelpunt. "Niks negers eruit, HSV eruit", was zijn reactie op het racisme.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore