#BLM

'Het n-woord komt harder aan dan een klap'

11 juni 2020 06:57 Aangepast: 11 juni 2020 08:14
Bruno Martins Indi Beeld © Pro Shots / Action Images

De massale demonstraties tegen racisme over de gehele wereld hebben ook de voetballerij in vervoering gebracht. Spelers en trainers spreken zich uit. Zo ook Bruno Martins Indi, tegenwoordig voetballer bij het Engelse Stoke City. De cultheld van het voor Oranje zo succesvolle WK in 2014 ondervond racisme aan den lijve. Hij is blij dat 'het deksel er nu af' is. "Het zit zo diep man... Ook ik heb dit te lang in me gehouden."

De dood van George Floyd heeft wereldwijd een beweging in gang gezet, die ook Martins Indi bepaald niet onberoerd liet. "May he rest in peace", zegt de 28-jarige linksback, drie keer achter elkaar. Elk woord wordt extra door hem benadrukt, om er meer gewicht aan te hangen. "Ik hoop heel erg dat zijn droevige dood een échte verandering teweegbrengt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Massaal protest in de Bijlmer: 'Besef begint te komen'

Martins Indi onderstreept dat de demonstraties niet voor niets zo massaal zijn. "Het is niet alleen in Engeland of Nederland, over heel de wereld gaan mensen de straat op. Zwart en wit demonstreren over dit sentiment. Het zit zo diep man... Gelukkig erkennen velen dat er wel degelijk een groot probleem is. We hebben het hier over een open wond. Daar kun je niet slechts een pleister op plakken. Zeker als je niet begrijpt, of niet wilt begrijpen, waar de wond vandaan komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gideon strijdt tegen racisme: 'Bijlmer wordt gezien als afvoerputje'

"Heel veel mensen hebben heel lang de andere kant op gekeken", gaat hij verder. "Gedaan alsof ze blind zijn. Terwijl iedereen voorbeelden van institutioneel racisme kan opnoemen. Ga maar na: hoeveel multiculturele leraren werken er op de basisschool waar jouw kinderen naartoe gaan? Hoeveel donkere voetbaltrainers werken er in de Championship (Engelse Keuken Kampioen Divisie, red.) of Eredivisie? Of hebben er gewerkt? Hoeveel mensen van buitenlandse afkomst hebben belangrijke posities in de tv-wereld? Het antwoord zegt genoeg. Er moet iets veranderen in de structuur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Voetbaltrainer in problemen door 'n-woord', wat maakt dat woord zó beladen?

Ook als men in dit kader wil praten over 'het pakken van kansen', heeft Martins Indi zijn antwoord klaar. "Je kunt pas over gelijke kansen spreken, als de wedstrijd op 0-0 begint. Niet als je voor de aftrap al met 1-0 achterstaat. Ik heb zelf meegemaakt dat bepaalde jongens op school werden voorgetrokken. Weet je waar deze demonstraties puur over gaan? We willen gelijkheid. Ge-lijk-heid. Meer is het niet! Geen wraak, of ander negativisme; we willen enkel en alleen gelijk zijn. Dat we daar überhaupt om moeten vragen is toch al heel raar, of niet? Tenzij je het niet wílt snappen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Special Oprah over raciale ongelijkheid ook in Nederland op tv

Martins Indi heeft in Engeland meegekregen dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema onder vuur ligt. Hij krijgt er een naar gevoel bij: "Kijk vooral eerst naar van welke kant die kritiek komt. Ik vind dat ze haar standpunt uitstekend verwoord heeft. En ze heeft ook haar verantwoordelijkheid uitgesproken. Ik snap waarom je de afstand van 1,5 meter moet handhaven en dat mensen in de verpleging er een treurig beeld bij kregen. Omdat zij hun leven geven voor een ander. Maar ik hoop toch ook dat velen het sentiment herkennen en erkennen. Mensen die al jaren buitenproportioneel slachtoffer zijn van racisme en ongelijkheid, hebben eindelijk het vertrouwen en de kracht gevonden om zich in een groep te uiten. Het is echt een verzet en ik vind dat prachtig om te zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Halsema overleeft motie van wantrouwen over demo op de Dam

De Oranje-international ziet in de Halsema-discussie opnieuw bewijs dat sommigen het liever over de verpakking hebben, dan over de inhoud. "Als men het over de drukte, de regels en de burgemeester kan hebben, hoeft er namelijk opnieuw niet over racisme en ongelijkheid gesproken te worden. Terwijl op dezelfde dag ook niet overal en altijd 1,5 meter afstand werd gehouden op terrassen, bij de plassen of op het strand. En straks vertrekken vliegtuigen vol toeristen weer naar de vakantieoorden. Zonder 1,5 meter afstand tussen de stoelen. Is dat niet selectief bekritiseren? Wat ik had gedaan, als ik op dat moment in Nederland was geweest? Dan was ik waarschijnlijk naar De Dam of de Erasmusbrug gegaan. Absoluut."

N-woord

Ook Martins Indi ondervond racisme aan den lijve. "In Engeland maakte ik een keer een fout in het verkeer. Ik stak mijn hand naar de bestuurder van de andere auto op, ter verontschuldiging. Kreeg ik het n-woord naar mijn hoofd geslingerd. Zijn vrouw en kinderen zaten erbij! Op dat moment voelde ik alleen maar woede. Zo erg, dat ik hem het liefst een mep had gegeven. Dan nog zou hij niet voelen wat ik voel. Het n-woord komt bij mij harder aan dan een klap." Ook in het stadion kreeg hij te maken met racisme. "Van toeschouwers. Welke woorden ze gebruikten? Die ga ik hier echt niet herhalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sterling laakt discriminatie minderheden in Engels voetbal

Er klinkt een luide zucht. "Ik heb tijden gekend waarin ik moe was van het moe zijn. Ook ik heb dit te lang in me gehouden. De mensen die ik zie demonstreren, geven me energie en een beter zelfbeeld. Ik leer van ze! Ik leer van de emotie en hun boodschap. Dit laat zien dat velen er niet alleen voor staan."

Fundering

"Wat er moet gebeuren? Het gesprek met elkaar aangaan", zegt Martins Indi. "Een huis met een slechte fundering verbouwen en verkopen, dat zien we vaak genoeg gebeuren. Dat werkt alleen voor de verkoper. Laten we de constructie slopen. We beginnen bij het dak. Samen bouwen we die fundering opnieuw, zodat een ieder daar profijt van heeft. En iedereen zich ook vertegenwoordigd voelt, in alle rangen. Dus ook in hogere functies."

"Dit is niet meer te stoppen", sluit hij af, terwijl de gisteravond rustig verlopen demonstratie in De Bijlmer dan nog moet beginnen. "Het deksel is er af. Het hoort helemaal niet speciaal te zijn dat er zoveel aandacht is voor racisme, omdat het er nooit had mogen zijn. Ik ben blij met alle aandacht die er nu is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

George Floyd begraven na emotionele ceremonie: 'Ik hou van je'

Bruno Martins Indi geraakt door corona

Bruno Martins Indi nam Covid-19 in eerste instantie, zoals zo veel mensen, niet serieus. De voetballer van de Engelse club Stoke City moest zijn mening bijstellen toen iemand in zijn naaste omgeving zwaar getroffen werd door het coronavirus.

"In januari dacht ik nog: dit zal wel meevallen. Er werd door mij en velen makkelijk over gedaan. Maar toen het virus zo dichtbij kwam, zag ik pas hoe erg het kan zijn. Daaruit heb ik een belangrijke levensles getrokken. We moeten elk virus respecteren. Het is er, laat zich niet sturen en kan heel krachtig zijn. Of ik bang ben geweest? Ja, en ook zeer bezorgd. Ik heb dat niet naar buiten gebracht, omdat mijn naasten dat niet wilden. En dat hoor ik te respecteren."

Trainer O'Neill positief

Gisteren kwam daar nog eens het nieuwsbericht bij dat zijn trainer, Michael O'Neill, positief is getest op het virus en direct in quarantaine moest. Prompt werd de vriendschappelijke wedstrijd tegen Manchester United, die op het punt stond van beginnen, geschrapt. Martins Indi: "Ik heb hem een persoonlijk bericht gestuurd om hem steun te wensen. Ik hoop dat het goed met hem blijft gaan. Of ik door zo'n bericht weer bang word? Nee, wel alerter. We worden op de club twee keer in de week getest en erg goed in de gaten gehouden. Maar je ziet het: dan nog kan het gebeuren."

Stoke City hervat de competitie op 20 juni met een uitwedstrijd tegen Reading. De club wil in het restant van dit seizoen degradatie uit de Championship voorkomen. Stoke staat nu drie punten boven de streep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore