ALS

Ricksen snoof en dronk tijdens ziekte: 'Hij is gevlucht in oude gewoontes'

05 juni 2020 12:03 Aangepast: 05 juni 2020 12:07
Beeld © Pro Shots

Fernando Ricksen overleed vorig jaar in september aan de gevolgen van de ziekte ALS. Voordat de oud-voetballer ziek werd leefde hij absoluut niet als een heilige, maar deed hij alles wat god verboden had. Na de diagnose ALS viel de Limburger terug in die slechte gewoontes.

Dat zegt auteur Vincent de Vries, die de biografie 'Vechtlust' schreef over het leven van Ricksen, in het AD. Op 9 juni komt het vervolg daarop 'De finale strijd' uit en daarin staan veel bijzondere onthullingen. Zo viel Ricksen terug in zijn drugs en alcoholverslaving. 

"Ik mag de conclusie wel trekken dat hij naast ALS ook ADHD had en verslaafd was. Ik kwam er op een gegeven moment bijvoorbeeld achter dat hij weer cocaïne snoof en dronk op het moment dat hij al een jaar ALS had. Hij is toen gevlucht in oude gewoontes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veronika Ricksen brengt Fernando naar laatste rustplaats

Cocaïne 

Zijn vrouw wist van zijn drugsgebruik tijdens zijn ziekte en kon daar eigenlijk wel mee leven. Volgens Veronika Ricksen was Fernando een fijne gesprekspartner als hij cocaïne had gesnoven, omdat hij dan eerlijk en rustig was. Op een gegeven moment werd drugsgebruik steeds lastiger. "Hij was fysiek niet meer in staat om te snuiven, dus dat hield gewoon op. Hij heeft nog wel een tijd geblowd, gedronken en wietdruppels geslikt."

De Vries baalde ervan dat Ricksen er niet eerlijk over was geweest, maar inmiddels weet de schrijver beter. Volgens artsen had Ricksen nog maar een paar maanden te leven en Ricksen maakte daar maar het beste van. "Wat had ik moeten zeggen? ‘Fernando, doe een beetje rustig aan, denk aan je gezondheid’?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prachtig eerbetoon aan Fernando Ricksen in Sittard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore