Ga naar de inhoud
Voetbal

Toen Gullit zijn Ballon d'Or opdroeg aan Mandela: 'Wie is die gast?'

Beeld © ANP Foto

Ruud Gullit heeft altijd een enorme bewondering gehad voor Nelson Mandela. In 1987, toen de Nederlander de Ballon d’Or won, droeg Gullit deze op aan Mandela die op dat moment gevangen zat op Robbeneiland in Zuid-Afrika.

Gullit, die destijds voor AC Milan speelde, verraste mensen wereldwijd door de prijs op te dragen aan de apartheidsstrijder. Mandela was in Italië weinig bekend. Het was zelfs zo erg dat zijn teamgenoten bij AC Milan later aan hem vroegen wie ‘die Mandela’ eigenlijk was.

In The Dan Nicholl Show gaf Gullit uitleg. “In die tijd, de jaren 80, had Nederland best wel wat schuldgevoelens over wat ze in het verleden hadden gedaan in Zuid-Afrika. Vanuit Nederland was er veel steun voor de ANC.”

De ANC, dat staat voor Afrikaans Nationaal Congres, is een politieke groepering en voorstander van een non-raciale samenleving. “Ook was ik een groot fan van reggae-muziek. Reggae ging voornamelijk om het gevecht voor het goede.”

'Wie is die gast?'

“Dus toen ik in Italië voetbalde en de Ballon D’Or won droeg ik het op aan Nelson Mandela. Alle Italianen waren van ‘Nelson Mandela? Wie is dat? Wie is die gast?’”

Mandela was al bijna zijn hele leven betrokken bij de strijd van het ANC tegen het apartheidsregime. In 1963 kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. Daarbij raakte hij internationaal bekend en werd hij het symbool van de wereldwijde anti-apartheidsbeweging.

“Het was voor hen de eerste keer dat iemand uit de voetbalwereld praatte over een sociaal probleem. Het was geen politiek voor mij. Het kreeg zo veel aandacht.”

Bang

Het kwam zelfs tot een kennismaking. “Later heb ik Mandela nog ontmoet. Hij vertelde mij, en dat gaf me kippenvel, dat ze in de gevangenis hoorden dat ik de prijs aan hen had opgedragen. Dat werd toen met luid gejuich ontvangen in de gevangenis.”

“Maar in de gevangenis waren ze bang dat de UEFA de prijs van mij zou afpakken. Ze waren met hun hoofd zo erg bezig met de anti-apartheidsbeweging dat ze echt dachten dat de prijs afgepakt zou worden.”

“De hele situatie opende de deuren voor ons om een breder publiek te trekken, vooral in Europa.”