'Blackout Tuesday'

KNVB en Nederlandse voetbalclubs gaan op zwart

02 juni 2020 12:02 Aangepast: 02 juni 2020 12:59

Voetbalbond KNVB heeft al z'n social media kanalen 'op zwart' gezet. De KNVB doet mee aan de actie 'Blackout Tuesday', opgezet door de internationale muziekindustrie naar aanleiding van de gewelddadige dood vorige week van George Floyd. De zwarte man overleed in Minneapolis na hardhandig politieoptreden.

De dood van Floyd leidde tot grote protesten en talrijke onlusten en plunderingen in heel de VS. Ook beroemdheden gingen de straat op om te protesteren. Zo was Oranje-international Memphis Depay maandag aanwezig bij de grote anti-racismedemonstratie in Amsterdam. De spits van Olympique Lyon droeg een mondkapje.

Zwarte afbeelding

Diverse clubs uit Nederland, waaronder Ajax, AZ, PSV en Feyenoord, tonen zich solidair met de actie Blackout Tuesday. Ze plaatsten op hun sociale media een volledig zwarte afbeelding, met daarbij emoticon-vuistjes in diverse kleuren van licht naar donker. Depay zette eveneens een zwarte afbeelding op Instagram, met daarbij de tekst 'Black lives matter'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sporters nemen voortouw in roep om gerechtigheid Floyd

De KNVB publiceerde ook een foto die in november vorig jaar werd genomen van de internationals Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, die na een doelpunt tegen Estland beiden een arm (zwart en wit) naast elkaar hielden. Dat deden ze naar aanleiding van de racistische bejegeningen enkele dagen daarvoor van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore