Voetbal

Voetbalbond FIFA: geen straffen voor steunbetuigingen Floyd

02 juni 2020 10:15

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de nationale bonden opgeroepen geen straffen op te leggen aan spelers die op het veld solidariteit uiten naar aanleiding van de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. In een verklaring vraagt de FIFA in "deze omstandigheden het gezonde verstand te gebruiken", meldt persbureau DPA.

Het is een opmerkelijke stellingname van de FIFA, die normaal politieke, religieuze of maatschappijkritische uitingen van voetballers tijdens wedstrijden verbiedt. Maar voor de zaak Floyd, die heftige reacties oproept, maakt de wereldbond een uitzondering. "FIFA begrijpt volledig de diepe gevoelens en zorgen die door veel voetballers worden geuit in het licht van de tragische omstandigheden van de zaak George Floyd."

Verscheidene spelers stonden afgelopen weekend na het maken van een doelpunt in de Bundesliga stil bij het overlijden van Floyd, die vorige week stierf door hardhandig optreden van een politieagent. Weston McKennie van Schalke 04 toonde verontwaardiging en medeleven met een armband, Marcus Thuram van Borussia Mönchenlgadbach viel symbolisch op zijn knieën, Jadon Sancho en Achraf Hakimi van Borussia Dortmund lieten een shirt zien met de tekst: gerechtigheid voor George Floyd.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore