Voetbal in coronatijd

Spelen zonder supporters? Dat hoeft niet, bewijzen deze clubs

29 mei 2020 15:53 Aangepast: 29 mei 2020 17:00
Een fan bekijkt Sparta Praag tegen Viktoria Plzen vanuit de auto Beeld © Getty Images

Nederland besloot al snel dat het seizoen erop zat, terwijl de competities in andere Europese landen nu stuk voor stuk worden hervat. Eén van de redenen om in Nederland al vroeg de stekker uit het betaalde voetbal te trekken: zowel clubs als fans wilden liever niet zonder publiek spelen. Maar met een beetje creativiteit blijkt ook in coronatijd veel mogelijk om de fans toch te laten meekijken.

Voetbal met publiek, het lijkt al bijna iets uit een ver verleden. De winter was nog nauwelijks afgelopen toen er voor het laatst met publiek werd gespeeld. Voor veel fans is het moeilijk te verteren. Supporters én tv-kijkers hebben behoefte aan stadiongeluid en ze willen hun club aanmoedigen.

Bovendien: de clubs hebben de inkomsten van supporters hard nodig. De KNVB is op dit moment bezig met een Deltaplan om het voetbal te redden, maar directeur Gudde gaf eerder al aan dat hij vreest dat een aantal clubs deze coronacrisis niet gaat overleven. Mede doordat ze naast de tv-gelden ook de inkomsten van kaartverkoop en horeca hard nodig hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Experiment met geluid fans bij voetbal zonder publiek slaat aan

Publiek welkom

In Polen, Rusland en Servië zijn ze het meest vooruitstrevend. Daar wordt binnenkort weer met fans gespeeld, al zal een groot deel van het stadion nog leeg blijven. In Rusland mag 10 procent van het stadion gevuld zijn, in Polen 25 procent. In Servië is een meter afstand de norm.  

Drive-in

Maar in veruit de meeste landen zijn de tribunes leeg. Bij het Deense Aarhus kozen ze ervoor om fans via een videoverbinding mee te laten kijken. Ze zagen de wedstrijd en waren ondertussen zelf te zien op een groot scherm in het stadion. Andere clubs kiezen voor de drive-inwedstrijd: je kunt dan vanuit je auto kijken naar je favoriete club. Dat deed bijvoorbeeld de Tsjechische club Viktoria Plzen, maar ook het Deense Midtjylland pakt het op die manier aan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deense voetbalclub AGF Aarhus speelt gelijk voor virtueel publiek

Nederlandse clubs kunnen dus alvast kijken naar wat wél mogelijk is. Een andere optie is een idee van FC Groningen-directeur Wouter Gudde. Hij stelde eerder al voor om de stadions te vullen met kinderen, omdat die geen anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. 

'Niet aan de beurt'

Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland volgt de oplossingen in andere landen met interesse. "Maar wij zijn nog niet aan de beurt. We moeten eerst weten wanneer er weer gespeeld kan worden en wat dan de maatregelen zijn. Dan kunnen we kijken naar hoe we het hier kunnen doen. De mogelijkheden zullen ook per club verschillen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Midtjylland met briljante oplossing voor spelen zonder publiek: 'Drive-in-voetbal'

Het supporterscollectief is een vertegenwoordiging van vrijwel alle supportersgroeperingen uit Nederland. Ze schuiven straks ook aan als er gesproken wordt over de hervatting van de competitie. Uit een enquête onder hun leden bleek in maart dat spelen zonder publiek niet gewenst is.

'Dan maar zonder publiek'

Keuning maakt wel een kanttekening bij de uitkomsten. "Het ging destijds om het uitspelen van de competitie. We wisten toen ook niet hoe lang het zou duren. We zijn nu maanden verder. Ik denk dat supporters als ze moeten kiezen liever zonder publiek beginnen aan het nieuwe seizoen, dan dat ze hun club failliet laten gaan." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore