Achtergrond

Premier League bracht te veel druk mee: 'Had emoties moeten delen'

29 mei 2020 13:12 Aangepast: 29 mei 2020 18:07
Beeld © Getty Images

Heel veel kinderen dromen van een bestaan als profvoetballer. Het geld en de roem lijken erg aantrekkelijk, maar het heeft ook zijn keerzijde. Marvin Sordell weet daar alles van. Als groot talent maakte hij ooit de stap naar de Premier League, maar die stap werd bijna zijn einde.

Dat schrijft hij in een open brief op de website van de BBC. Sordell maakte na vier jaar Watford in 2012 als groot talent de stap naar Bolton Wanderers, dat destijds uitkwam in de Premier League. Het maakte hem alles behalve gelukkig. "Ik werd voor ruim 3,5 miljoen euro door Bolton Wanderers naar de Premier League gehaald. Een bedrag dat nu wordt beschouwd als minuscuul, was voor velen een behoorlijke gewichtige som in 2012. Zoals ik tijdens mijn leven heb geleerd, nemen de druk en de verwachtingen toe wanneer de financiële belangen grote worden."

Die verwachtingen werden hem veel te veel, en hij besloot zelfs dat hij niet verder wilde leven. "Mijn 21-jarige ik vond het extreem moeilijk om te gaan met het gewicht van de transfersom die opeens op mijn schouders terechtkwam. Dit, samen met verschillende andere zaken waar ik niet mee om kon gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weduwe Mrdakovic: 'Ik voelde dat er iets ergs te gebeuren stond'

'Deel je emoties'

De toen pas 22-jarige voetballer zag geen toekomst meer voor zichzelf en zijn hoop op geluk was volledig verdwenen. Na een mislukte zelfmoordpoging besloot hij om verder te gaan met het leven. 

Vorig jaar, op 28-jarige leeftijd, besloot Sordell te stoppen met profvoetbal. De druk van het presteren viel weg en hij vond zijn weg weer naar geluk. Waar hij zelf besloot om te zwijgen over zijn depressie moedigt hij nu mensen aan die het moeilijk hebben om juist te praten. "Voel je alsjeblieft niet schuldig of beschaamd over deze gevoelens, of over het delen van jouw ware emoties met degenen die het dichtst bij je staan. Je bent zoveel sterker dan je je ooit voor kunt stellen en hoewel je het op dit moment misschien niet kunt zien, schijnt achter die donkere wolk boven je hoofd de zon. Blijf sterk, blijf veilig."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of 113.nl Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore