Achtergrondverhaal

Hoe een tragische dood leidde tot vriendschap tussen NAC en De Graafschap

26 mei 2020 08:59 Aangepast: 26 mei 2020 09:30
Beeld © Pro Shots

Rondom wedstrijden tussen NAC Breda en De Graafschap is er geen haat en nijd, maar vriendschap. Gebroederlijk voor en na de wedstrijd een biertje drinken. Een prachtige band, het verhaal achter deze bijzondere vriendschap is echter triest.

Op 25 mei 2001 raakt NAC-talent Ferry van Vliet betrokken bij een eenzijdig ongeval. De pas 21-jarige voetballer overleed samen met zijn vriendin aan de gevolgen van dat ongeluk. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van NAC is geschreven. 

Eerste wedstrijd

De eerstvolgende wedstrijd van de Bredanaars is op 31 mei op bezoek bij De Graafschap. Het is de laatste speeldag van de eredivisie en met name voor De Graafschap zijn de belangen groot. De Superboeren moeten minstens een punt halen om niet te degraderen. Die sportieve belangen verdwijnen echter als sneeuw voor de zon als zij de spelers van NAC het veld op zien komen.

"Er stond een team dat diep in de ziel was geraakt, dat hakte erin’’, blikt Stefan Postma, toenmalig doelman van De Graafschap terug in het Brabants Dagblad. "Wij leefden in een roes naar die wedstrijd toe. Onze opdracht was duidelijk: een punt halen. Maar toen wij die spelers van NAC zagen staan, met tranen in hun ogen, was het gevoel dat we moesten presteren in één klap weg."

Voor NAC was de wedstrijd totaal onbelangrijk. Het belangrijkste was om hun teamgenoot op een mooie manier te eren. Dat deden zij op een manier die niemand koud liet, weet Postma nog. "NAC trapte af met tien spelers. Wij schoten de bal direct over de zijlijn. Earnest Stewart kwam toen als elfde man binnen de lijnen, als het ware als vervanger van Van Vliet. Dat moment raakte mij diep en is me altijd bijgebleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Achttienjarige Franse profvoetballer overleden

De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 1-1 en De Graafschap blijft daardoor in de eredivisie. Een feest wordt het echter nooit op De Vijverberg die dag. Spelers vallen elkaar na het laatste fluitsignaal huilend in de armen en dan besluiten de supporters van De Graafschap iets prachtigs te doen. Ze komen het veld op en lopen massaal naar het uitvak toe. Voor het vak met honderden huilende NAC-fans zingen zij het You'll never walk alone. Een vriendschap voor altijd is geboren.

Schoenen

Binnen de selectie van NAC was Orlando Engelaar erg close met Van Vliet. Hij nam de overleden voetballer naar elke wedstrijd na het ongeluk mee middels een bijzonder aandenken.. "Met Orlando heb ik het zo vaak over Ferry gehad. Ook toen we elkaar weer tegenkwamen bij FC Twente. Orlando liet me op een gegeven moment zien dat hij de schoenen van Ferry onderin zijn voetbaltas had zitten. Hij had ze al die tijd meegenomen. Ik herkende ze meteen: Adidas Copa Mundial", zegt toenmalig teamgenoot Alfred Schreuder. 

De herinnering aan de veel te vroeg overleden Van Vliet zal voor altijd blijven bestaan. De wedstrijden tussen De Graafschap en NAC zijn voor altijd 'zijn' wedstrijden. Voorafgaand en na afloop proosten de fans zij aan zij op het veel te korte leven van een groot talent. Hij blijft voor altijd in hun hart. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore