Voetbal

Jouw gejuich en geschreeuw toch in stadion tijdens voetbalduel? HearMeCheer is de oplossing

25 mei 2020 10:32 Aangepast: 25 mei 2020 11:42
Beeld © Getty Images

Het kan nog maanden of zelfs jaren duren voordat voetbalfans weer worden toegelaten tijdens wedstrijden. Voor veel kijkers neemt dat gegeven de glans weg tijdens een wedstrijd. Dat bleek uit de reacties na de eerste duels in de Bundesliga die zonder toeschouwers werden gespeeld.

"Ik vond het niet om aan te zien", waren de woorden van Louis van Gaal na de eerste wedstrijden in Duitsland zonder publiek. Ook de Canadees Elias Andersen zag dat en bedacht een oplossing: de HearMeCheer-app.

Gejuich registreren

Wat doet die app? De HearMeCheer-app bootst stadiongeluiden na aan de hand van supporters die thuis op de bank naar een wedstrijd aan het kijken zijn. "De app registreert het gejuich thuis op de bank, combineert dat met het geluid van andere supporters en maakt daar één stadiongeluid van", zegt Anderson tegen de NOS.

Dat geluid wordt vervolgens aangeboden aan het stadion zelf en aan de tv-aanbieder. Anderson benadrukt dat er geen tot weinig vertraging op de lijn zit, waardoor het in het stadion en thuis geloofwaardig zal klinken.

Ajax

Ook Nederlandse topclubs zijn geïnteresseerd, waaronder Ajax. "Volgend week gaan we met enkele clubs zitten om alles op een hoop te gooien en deze stond bovenaan ons lijstje", zegt Freek Bleijenberg, verantwoordelijk voor de entertainment bij Ajax-wedstrijden. "Als er wordt gescoord, is het voor de spelers ook veel leuker om geluid te horen van de mensen thuis."

De app wordt nu getest in onder meer de NFL, de Amerikaanse American Football-competitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB-directeur: 'Besluit om pas publiek toe te laten bij vaccin voorbarig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore