Pure haat, pure liefde

Dirk Kuijt over Utrecht-icoon Vreven: 'Hij is een unieke kerel'

27 mei 2020 06:57
Stijn Vreven in actie, op de achtergrond een jonge Dirk Kuijt Beeld © ProShots

Stijn Vreven was niet alleen een keiharde speler die indruk maakte met zijn lange haren en harde tackles, maar hij is ook een lieve vader en meelevende zoon. Die af en toe even herinnerd moet worden aan het feit dat er meer is dan voetbal. Dat staat te lezen in zijn biografie, die vandaag verschijnt.

In dat boek, met de titel 'Stijn Vreven: pure haat, pure liefde', blijkt Vreven een man met twee gezichten. Het boek gaat niet alleen over zijn successen en de unieke sfeer bij het FC Utrecht van begin deze eeuw. En het gaat ook niet louter over de voetbalgekke trainer die Vreven nu is. Ook zijn jeugd komt aan bod. Waarin zijn broer, die op het verkeerde pad terechtkwam, een belangrijke rol speelde: dat was niet wat Stijn wilde. Hij wilde profvoetballer worden. 

Rode Duivel

Vreven werd profvoetballer en schopte het zelfs tot Belgisch international. Hij stond in de belangstelling van veel Premier League-clubs waaronder Arsenal en speelde in de Bundesliga met Kaiserslautern. En dat allemaal door zijn enorme mentaliteit. Hij haalde het optimale uit zijn loopbaan, of zoals hij het zelf zegt in het boek. "Ik heb er véél meer uitgehaald dan erin zat."

De halve finale van de KNVB Beker tegen Ajax 2, Utrecht won de beker in 2003 De halve finale van de KNVB Beker tegen Ajax 2, Utrecht won de beker in 2003

Vreven speelde in Nederland bij Utrecht, Vitesse en ADO en was overal populair bij de fans. Als trainer promoveerde hij met NAC naar de eredivisie. Het boek staat vol met heerlijke voetbalanekdotes uit zijn periode in Nederland, maar uiteraard gaat het ook over zijn Belgische jaren. Daarnaast vertelt Vreven hoe hij Miroslav Klose, topscorer aller tijden op een WK, een lesje leerde over afwerken. Wat opvalt is dat oud-collega's in het boek lovend zijn over Vreven. Als voetballer, maar ook als mens. 

Unieke kerel

Dirk Kuijt schreef het voorwoord, hij leerde Vreven kennen toen hij als jonkie bij Utrecht begon aan zijn profcarrière. De man die zelf bekend staat als keiharde werker heeft de lessen van Vreven goed opgevolgd. "De manier waarop Stijn een training en een wedstrijd beleefde, dat had ik nog nooit gezien. Dat enthousiasme, die emotie en dat immense verschil tussen de man op en naast het veld. Unieke kerel, zonder meer."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Dirk Kuyt over zijn boek: "Ik heb geen enkel individu willen kwetsen"

Beuk voor Van der Vaart

Met name zijn succesvolle periode bij FC Utrecht levert mooie verhalen op. Zijn vriend, en destijds keeper van Utrecht, Harald Wapenaar vertelt dat Vreven niet alleen in het veld alles deed om te winnen. "Soms ging Stijn ook voor de wedstrijd de confrontatie aan. Thuis speelden we altijd sterk tegen Ajax. Dan gebeurde het dat Stijn, die als laatste het veld op kwam, naar Rafael van der Vaart toe stapte om hem een beuk te geven. “Als je in mijn buurt komt, schop ik je helemaal de tering”, zei hij erbij." Toch benadrukken al zijn collega's dat hij buiten het veld een warme man is. 

'Mietje vergeleken met Henny'

Vreven zelf vindt het allemaal wel meevallen met zijn harde spel. "In vergelijking met Henny van Schoonhoven was ik een mietje." Van Schoonhoven is de man aan wie hij nog vaak denkt. De in 2009 aan kanker overleden verdediger was zo mogelijk een nog grotere cultheld in Utrecht dat Vreven zelf.

'De Tank' was de vrees voor elke spits, hij schopte menig aanvaller uit de wedstrijd. "Als er bij de tegenpartij een irritante speler op het veld stond, ging het hele stadion zijn naam scanderen: “Henny! Henny! Henny!” De trainers van Utrecht gaven daar soms aan toe en dan was het hek van de dam. Zo heeft Ronaldo – die gehoord had dat Henny beenhard was – zich ooit preventief laten wisselen om de Tank niet tegen te komen."

Vreven in duel met Jan van Halst Vreven in duel met Jan van Halst

VAR

Vreven was dan weliswaar minder hard dan Van Schoonhoven, hij beseft (lachend) wel dat hij blij mag zijn dat hij speelde in een tijd zonder VAR. "Ik had nooit had kunnen voetballen met een VAR-busje op de parking. In een competitie van vierendertig speeldagen, had ik er drieëndertig op de strafbank gezeten." 

Vreven heeft het aan de stok met Danko Lazovic van Feyenoord Vreven heeft het aan de stok met Danko Lazovic van Feyenoord

Vreven leek niet meteen voorbestemd om trainer te worden. Toch was hij ook in zijn tijd als voetballer al iemand die de leiding nam en ook een mening had over voetbal. En over trainers. Zo zei hij destijds over zijn coach bij ADO, Lex Schoenmaker: "We hebben zo’n slechte trainer dat we het profvoetbal niet meer serieus kunnen nemen."

Trainer

Van andere trainers heeft Vreven wel veel opgestoken, zo staat te lezen in zijn boek, dat is geschreven door Dave Peters. Toch liep zijn enige trainersklus in Nederland niet goed af. Bij NAC Breda promoveerde hij naar de eredivisie, draaide hij een prima eerste jaar, maar toch werd zijn contract niet verlengd. Dat had er misschien wel mede mee te maken dat de temperamentvolle Belg in zijn laatste jaar bij NAC drie keer naar de tribune werd gestuurd. De wil om ten koste van alles te willen winnen is nooit verdwenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vreven voor derde keer naar tribune gestuurd

'Utrecht is een droom'

Zijn droom als trainer? Zijn goede vriend Harald Wapenaar weet het wel: trainer worden bij FC Utrecht. Overigens staat Vreven, die momenteel zonder club zit, volgens de Belgische krant Het Nieuwsbald op het punt een contract te tekenen bij de Slowaakse club AS Trencin. Ook wordt hij genoemd als mogelijke nieuwe coach van Roda JC. Wordt vervolgd. En dat levert ongetwijfeld ook weer schitterende anekdotes op. 

'Stijn Vreven: pure haat, pure liefde' van Dave Peters is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore