Ga naar de inhoud
Nieuws

Eerste transgendervrouw in het profvoetbal: 'Voetbal heeft mijn leven gered'

Beeld © Pro Shots / Action Images

Mara Gómez staat op het punt om voetbalgeschiedenis te schrijven. Ze kan de eerste transgendervrouw in het professionele vrouwenvoetbal worden. Een aantal jaar geleden zag haar leven er nog heel anders uit.

In gesprek met het Eindhovens Dagblad vertelt Gómez dat ze vroeger niets met voetbal had. “Van jongs af aan wilde ik liever een meisje zijn. Op mijn dertiende heb ik het verteld tegen mijn moeder. Op school en op straat werd ik gepest. Ik wilde een einde aan mijn leven maken maar voetbal heeft mijn leven gered.” Een buurvrouw hielp Gómez uit haar depressie. "Zij introduceerde mij in voetbal, in het begin schoot de bal alle kanten op maar uiteindelijk overwon ik mijn depressies en ging ik mijzelf accepteren."

Gómez maakte indruk bij de plaatselijke amateurclub en trok de aandacht van Villa San Carlos, een profclub uit Argentinië. In januari maakte ze een transfer naar het hoogste niveau. Voor de Argentijnse voetbalbond was dit een vreemde situatie. Wat moesten ze doen met de eerste transgender vrouw in het professionele vrouwenvoetbal. Mara wacht nog op goedkeuring van de FIFA en heeft nog geen officiële speelminuten gemaakt.

Geschiedenis

Gómez hoopt dat ze een inspiratie kan zijn voor andere transgenders. "Ik hoop vooral dat door mijn zichtbaarheid er voor andere transgenders ook deuren opengaan. Al zouden het niet je geslachtsdelen, maar je kwaliteiten moeten zijn die je identiteit bepalen."

Bron: VTBL