Bundesliga

Boskamp snakt naar Bundesliga: 'Kan niet wachten!'

16 mei 2020 08:48 Aangepast: 16 mei 2020 10:40
Beeld © Boskamp snakt naar Bundesliga: 'Kan niet wachten!'

Na het kijken van 124 dvd's over de Tweede Wereldoorlog, oude topwedstrijden, de competitie in Wit-Rusland en Israëlische oefenpotjes kan Jan Boskamp zich eindelijk gaan opmaken voor de actuele, rollende bal. De voetbalanalist verheugt zich enorm op de herstart van de Bundesliga, die vanmiddag (weer) aftrapt.

Het waren zware, voetballoze weken voor de voetballiefhebbers. En dus ook voor Boskamp, die normaal gesproken wedstrijd na wedstrijd kijkt. Na het wereldwijd stopzetten van de competities en ingelaste lockdowns was hij veroordeeld tot andere manieren van tijdverdrijf.

Wit-Rusland

"Ik heb nog wel een tijdje de Wit-Russische competitie gevolgd", zegt Boskamp. "Maar dat niveau viel me niet mee, moet ik zeggen. Ook wedstrijden van ver terug keek ik, alleen had ik daar op een gegeven moment geen zin meer in. Ik vond het al snel tijd voor wat nieuws, voor lekker ouwehoeren over het voetbal van nu. Discussies over wie je goed of slecht vindt, heerlijk. Dat heb ik gemist. Geweldig dat dat straks weer kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Voetbalduels nu ook in Wit-Rusland afgelast vanwege corona

Maar het duurde dus wel even voordat de bal weer gaat rollen. Boskamp, een kenner en verslinder van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, stortte zich daarom op zijn andere hobby.

"In de afgelopen tien weken was elke dag hetzelfde. Ik bleef lekker lang in bed liggen, las daarna de krantjes en begon vervolgens aan de dozen vol dvd's. Over de Russische opmars richting Duitsland. Ik heb er 124 gezien. TV keek ik niet meer, omdat het alleen maar over corona ging. Terecht hoor, maar ik werd het beu."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Het leven heeft weer zin: 5 redenen om uit te kijken naar de Bundesliga

Ook oude potjes van zijn cluppie konden hem niet echt bekoren. "Ik heb op RTL7 de UEFA Cup-finale van 2002 tussen Feyenoord en Borussia Dortmund weer gekeken. Dat was bepaald geen wereldpartij, moet ik zeggen! Veel balverlies, niet normaal... In mijn herinnering was het compleet anders. Toen genoot ik meer van de spanning, de mensen, de sfeer. Nu vond ik het tegenvallen. Ook een goede reden om niet te veel wedstrijden van vroeger terug te kijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Road to the Final: heerlijke beelden van een historisch Feyenoord

"Sportdocumentaires? Die heb ik inmiddels ook allemaal gezien joh... Alleen die van Michael Jordan nog niet. Mijn kleinkinderen hebben wel de Netflix-app erop gezet, maar ik weet niet hoe ik dat ding aan krijg. Gelukkig mogen ze nu weer op bezoek komen, dus dan kunnen ze me helpen."

Bayern

Niets meer van dat alles; Boskamp kan vanmiddag zijn favoriete pose op de bank weer innemen. "Ik verheug me er enorm op. Hier word ik blij van. Ik heb, voordat alles stopte, Bayern München een paar keer aan het werk gezien. Zij spelen echt geweldig voetbal, net als Borussia Dortmund trouwens. Ik kan niet wachten!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trainer Flick van Bayern: Bundesliga heeft voorbeeldfunctie

De oud-Feyenoorder houdt er rekening mee dat de sfeer minder zal zijn, omdat er geen publiek aanwezig is in de Duitse stadions. "Maar ik neem dat op de koop toe. Mensen hunkeren naar het voetbal, ik denk echt dat velen met mij gaan kijken. Ook omdat ze benieuwd zijn naar hoe ze het in Duitsland precies gaan doen, voetballen in coronatijd."

"In Israël hebben ze oefenwedstrijden gespeeld afgelopen week", sluit Boskamp af. "Ik heb al wat beelden gevonden, om in de sfeer te komen. Maar vanmiddag begint het echt. Het zal best even wennen zijn, die lege stadions en dat we alles kunnen horen. Maar ik ga er eens lekker voor zitten."

 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Herstart Bundesliga: 'Heel de wereld kijkt mee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore