KNVB krijgt gelijk

Rechter: De Graafschap en Cambuur blijven in Keuken Kampioen Divisie

14 mei 2020 19:09 Aangepast: 14 mei 2020 19:48
Beeld © ProShots

De Graafschap en SC Cambuur spelen ook volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Dat heeft de rechter besloten.

Beide clubs spanden een kort geding aan omdat ze vonden dat ze recht hadden op promotie naar de Eredivisie. De rechter gaf aan dat de clubs alleen recht hebben op promotie na een reguliere competitie. De KNVB is daarom bevoegd om een beslissing te nemen in deze 'bijzondere situatie'. 

De voetbalbond heeft de leden om een mening gevraagd en heeft daarmee de indruk gewekt dat er inspraak zou zijn. Dat noemde de rechter 'niet handig'. Maar het ging om een peiling en niet om een stemming, zo benadrukte hij. Ook is de beslissing niet zo onredelijk dat de rechter deze terug wil draaien. De keuze van de KNVB is verdedigbaar, zo zei de rechter. Die benadrukte dat er wel een beslissing genomen moest worden en dat er dan altijd clubs zouden zijn die 'pech' hebben.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB wijst geen kampioen aan: Ajax naar Champions League, geen promotie/degradatie

Mededingingsrecht

Of de clubs op basis van het mededingingsrecht recht hebben op een plek in de eredivisie, is volgens de kort gedingrechter niet aan hem. Maar hij gaf de clubs ook op dat vlak weinig kans bij een andere rechter. De clubs gaven aan inkomsten mis te lopen doordat ze 'buiten de eredivisie' worden gehouden. 

'Heldere uitspraak'

Algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur reageerde meteen na afloop op de vraag of deze wedstrijd nu definitief verloren is. "Dit was helder. Er zijn weinig aanknopingspunten. Het is duidelijk dat de KNVB dit mocht doen, uiteraard zijn we het met de keuze nog steeds niet eens." 

De kans dat beide clubs in beroep gaan is niet groot zo lijkt het, ze gaan het vonnis morgen nader bestuderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanvoerder Cambuur woedend: ‘Ik hoop dat de club het hier niet bij laat zitten’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore