Ga naar de inhoud
De bal gaat weer rollen

Herstart Bundesliga: 'Heel de wereld kijkt mee'

De normaal gesproken zeer beladen derby Borussia Dortmund - Schalke 04 wordt zonder publiek gespeeld, maar is dit weekend wel te zien op tv Beeld © Getty Images

Dit weekend is het eindelijk zover: weer voetbal op tv! De Bundesliga trapt (opnieuw) af. In lege stadions en onder strenge voorwaarden, maar FOX Sports-analist Arnold Bruggink gaat er eens goed voor zitten. Ook met een gezonde dosis scepsis, overigens: "Of er echt gespeeld kan worden tijdens een pandemie, zal nu moeten blijken."

Na het kijken van veel series en documentaires kan Bruggink komend weekend weer in de tv-studio aan de bak. Voor een competitie waarin de voetbalanalist zelf speelde en waar hij ook veel van af weet: de Bundesliga. "Ik heb de sport enorm gemist, en het voetbal in het bijzonder. Maar het zal echt anders zijn. Omdat er geen publiek zit."

"Vergeet niet: normaal gesproken vergoedt sfeer een hele hoop", legt hij uit. "Soms kun je je wedstrijden alleen maar herinneren door die ene geweldige supportersactie of het kabaal op de tribunes. Dat zegt dan alles over het spel hè... Ik hoop daarom dat het niet heel erg gaat tegenvallen. Ik ben benieuwd."

Ook
Lees ook
Ook zonder publiek kijkt Schreuder uit naar hervatting Bundesliga

Bruggink kijkt in ieder geval met bewondering naar hoe Duitsland het überhaupt mogelijk heeft gemaakt dat er weer gevoetbald kán worden. "Of je het nu een goed of slecht idee vindt; de Bundesliga-clubs kwamen sámen tot een plan. In Duitsland keken ze vooral naar oplossingen en mogelijkheden, in plaats van problemen en tegenstellingen. 'Hoe kunnen we wél gaan voetballen?'. Die vraag stond centraal. Ik vind het volkomen logisch dat een bedrijfstak, die het voetbal nu eenmaal is, tijdens een crisis probeert te redden wat er te redden valt."

Eredivisie

Het moge duidelijk zijn dat Bruggink verwijst naar Nederland. Hier werd, in ogen van velen, wel heel snel de stekker uit de competitie getrokken. "Ik snap wel waarom hoor. Er werd duidelijkheid geëist, toen dat nog helemaal niet gegeven kon worden. Daarom was het niet zo raar dat er gezegd werd: 'dan zetten we er nu een punt achter'. Níemand kon op dat moment zeggen hoe de wereld er een maand later uit zou zien. Had even gewacht en aangekeken welke kant het balletje op zou rollen. Stoppen had altijd al gekund."

Zirkzee
Lees ook
Zirkzee wil snel weer voetballen: 'Zelfs als het zonder publiek moet'

"Ik had liever gezien dat de Nederlandse clubs als geheel beter waren opgekomen voor hun branche", gaat Bruggink verder. "Je schiet jezelf zo in de voet. Stel je dit voor: een club had een speler van Mainz én van FC Utrecht op het oog. Die van Utrecht heeft straks zes maanden niet gespeeld. Wie zullen ze komende zomer dan nemen, denk je? De Eredivisie heeft de eigen markt geen plezier gedaan."

Coach
Lees ook
Coach Bosz: bij Leverkusen van quarantaine naar quarantaine

Duitsland neemt geen halve maatregelen bij de herstart. Hertha BSC-speler Javairô Dilrosun vertelde deze week aan VTBL dat hij in een quarantainehotel verblijft en elf tegen elf in een leeg stadion heeft geoefend. Om te wennen aan de bijzondere situatie.

Bruggink: "Ze weten bij onze oosterburen dondersgoed dat de hele wereld meekijkt. Ze proberen daarom niets aan het toeval over te laten. Er wordt vanuit de overheid volop getest. Daardoor kunnen de clubs meer. De Bundesliga kan een geweldig voorbeeld zijn voor andere competities, zoals in Spanje en Italië. Toch houd ik mijn hart vast. Ik hoop dat alles goed gaat. Want eerlijk: of er echt gespeeld kan worden tijdens een pandemie, zal nu moeten blijken."

Clubs
Lees ook
Clubs uit Serie A willen vanaf 13 juni weer voetballen

Bruggink gaat er, gereserveerd, eens goed voor zitten. "Ik vraag me af hoe lang het duurt voor we weer 'gewoon' over de VAR praten. En over de spanning boven- en onder in de Bundesliga. Want die is er zeker. Gaat Werder Bremen (de club van Davy Klaassen staat 17e, red.) het bijvoorbeeld redden? Hopelijk gaat het weer snel over dat soort zaken. Dat is namelijk een teken dat het goed gaat!"

Co-commentator Arnold Bruggink

De wedstrijden in de Bundesliga worden zonder uitzondering gespeeld zonder publiek. Om het gebrek aan sfeer gedeeltelijk te compenseren, gaan de analisten van FOX Sports bij sommige duels ook co-commentaar geven.

Arnold Bruggink is komende zaterdag te horen, naast commentator Vincent Schildkamp, tijdens Borussia Dortmund - Schalke 04. Deze Revier-derby is vanaf 15.30 live te volgen op FOX Sports 1 en 4.

Ondanks dat het buitenlands voetbal betreft, kunnen FOX Sports-kijkers met een nationaal abonnement dus 'een groot deel' van de internationale wedstrijden zien, legt een woordvoerder van de betaalzender uit.

Op wat voor kijkcijfers hoopt FOX Sports? "Dat is niet te voorspellen en ook van ondergeschikt belang", gaat de woordvoerder verder. "We zijn blij dat we weer live-voetbal op de agenda hebben en we gaan ons best doen om er mooie uitzendingen omheen te maken."

Het programma Studio Bundesliga begint zaterdag om 15.00 uur op FOX Sports 1 en 4.

Bron: VTBL