Bundesliga

Dilrosun over hervatting Bundesliga zonder publiek: 'Alles moet uit jezelf komen'

11 mei 2020 16:52 Aangepast: 11 mei 2020 16:55
Javairo Dilrosun Beeld © ProShots

Komend weekend rolt de bal weer: de Bundesliga wordt, als eerste grote Europese competitie, hervat. Javairô Dilrosun (21) is er klaar voor en heeft er zin in. De geboren Amsterdammer wil met zijn club Hertha BSC van de onderste plaatsen wegblijven.

Hertha en Dilrosun proberen zich zo goed als mogelijk voor te bereiden op de hervatting. Daarbij neemt de Duitse club geen halve maatregelen. "We zitten nu al in een hotel, in quarantaine. En we hebben elf tegen elf geoefend in ons lege stadion. Het was wel even wennen, ook conditioneel."

Dat komt omdat Hertha pas sinds vorige week vrijdag weer complete groepstrainingen afwerkt. "Daarvoor deden we dat in groepjes. Drie weken geleden zijn we daarmee begonnen. Het is kortdag, dat klopt. Eigenlijk heb je een langere voorbereiding nodig, zoals in de zomer- of winterstop. Maar we gaan er het beste van maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Geen twijfels over hervatting Bundesliga na nieuwe besmettingen

Het beste ervan maken: dat doet Hertha met Maximilian Mittelstädt in de gelederen. Bij de 23-jarige verdediger werd medio maart het coronavirus vastgesteld en meteen moesten selectie en staf twee weken in quarantaine.

"Dat was zeker schrikken", zegt Dilrosun nu. "Het gaat om een dodelijke ziekte en het kwam steeds dichterbij." Inmiddels gaat het weer goed met de speler en er zijn ook geen nieuwe besmettingen ontdekt bij de club.

Testen

Zodoende hervat Hertha komende zaterdag de Duitse competitie met een uitduel met het Hoffenheim van onder anderen trainer Alfred Schreuder. Dilrosun heeft er zin in. "Ik heb het voetbal zeker gemist. Maar volksgezondheid staat natuurlijk bovenaan. Als wij op een veilige manier weer wedstrijden kunnen gaan spelen, ben ik daar alleen maar blij mee. Alle clubs doen aan testen en zolang iedereen op het veld negatief is, verwacht ik geen problemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oproep aan voetballers in Duitsland: blijf gedisciplineerd

Dilrosun verwacht dat het voetbal an sich voor voldoende afleiding zal zorgen. Hoe hij erover denkt als hij eenmaal weer thuis in bed ligt, is ook voor hem nog een vraagteken.

"Stel: ik ga wat voelen of merken. Dan ga je toch malen. 'Het zal toch niet daar aan liggen?' Daarom ben ik heel voorzichtig. Ik draag een mondkapje en zou dat ook doen als het in Duitsland niet verplicht was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vanaf 1 juni mondkapjes in openbaar vervoer

De aanvaller weet ook zeker dat, mocht een speler om wat voor reden dan ook niet willen of kunnen voetballen, Hertha daar rekening mee zal houden. "Zo is onze nieuwe trainer (Bruno Labbadia, red.) zeker. Voor mij zou bijvoorbeeld een ziektegeval in de familie een dealbreaker kunnen zijn."

Labbadia maakte meteen een goede indruk door akkoord te gaan met een salarisvermindering. Ook de spelers van Hertha leverden in. "We mogen niet zeggen hoeveel procent, maar we staan er helemaal achter. Dit is wel het minste dat we kunnen doen in deze moeilijke tijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe trainer Hertha BSC ziet af van groot deel salaris

Hertha staat op de dertiende plaats en zes punten boven de degradatiestreep. Met nog negen duels te gaan kan er nog van alles gebeuren onder in de Bundesliga. Dilrosun: "We komen topploegen als Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Leipzig nog tegen. Dat wordt knap lastig, maar met de voorsprong die we hebben, de kwaliteiten in de groep en nieuwe trainer moeten wij het kunnen redden."

Leeg stadion

Veel duels moeten spelen in lege stadions. Dat wordt een vreemde gewaarwording. "Het zal zeker raar zijn. Normaal gesproken voel je de adrenaline van de tribunes af komen. Emoties en sfeer van fans kunnen je vooruit helpen. Nu moet alle motivatie echt helemaal uit jezelf komen. Dat kunnen wij als sporters wel. We zullen ook wel moeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Voetbal zonder publiek kost Bundesliga 91 miljoen

Komende zaterdag, Hoffenheim-uit. Dilrosun: "Ik heb er veel zin in. Wat ik ga doen als ik scoor? Haha, ja, goede vraag. We mogen niet als groep juichen. En met fans kan ook al niet. Ik zal er eens over nadenken. Maar ook niet te veel. Het moet spontaan blijven. Misschien een gebaar maken naar de zorgmedewerkers? Wie weet."

Kalou

Ploeggenoot Salomon Kalou is er in ieder geval niet bij. De oud-Feyenoord werd onlangs voor onbepaalde tijd geschorst. "Het was niet zo slim van hem om in de kleedkamer te filmen en dat naar buiten te brengen", reageert Dilrosun. "Dat was een fout en die maken we allemaal. Hij heeft het niet zo gemeend. Ik begreep wel waarom de club ingreep, we hebben toch een voorbeeldfunctie. We gaan hem alleen wel missen in de degradatiestrijd. Salomon was in de kleedkamer een positieve factor."

VTBL gaat verhuizen

VTBL gaat op 18 mei verhuizen. Wil je nog steeds het laatste voetbalnieuws als eerste lezen en de vetste voetbalmomenten zien? Check onze socials of download de app van RTL Nieuws (Android/iOS). 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore