Champions League

'UEFA overweegt voorrondes Europese toernooien te schrappen'

11 mei 2020 11:40 Aangepast: 11 mei 2020 13:55
Beeld © Pro Shots

De UEFA zit met de handen in het haar. De huidige Champions League en Europa League-toernooien zijn nog steeds niet uitgespeeld en het volgende seizoen staat al voor de deur. Vandaag gaat de bond in overleg om te kijken naar een oplossing.

Zoals het er nu voorstaat worden de Europa League en de Champions League dit jaar in augustus uitgespeeld. Daar ligt al direct een probleem. In die maand zijn namelijk de voorrondes gepland voor het volgende seizoen. Volgens The Times overweegt de UEFA daarom rigoureus in te grijpen.

De voorrondes zouden wel eens drastisch op de schop kunnen gaan. Zo wordt er gesproken over het spelen van één in plaats van twee duels, maar ook het volledig schrappen van de voorrondes is een optie. Dat heeft ermee te maken dat in sommige landen, waaronder Nederland, voorlopig nog niet gevoetbald mag worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA-voorzitter: Duitsland lichtend voorbeeld in voetbal

De UEFA is volgens The Times van plan om het volgende Europese seizoen pas op 20 oktober te laten starten. Mocht de UEFA besluiten om de voorrondes te schrappen, dan zou dat een ramp zijn voor AZ. De Alkmaarders kunnen Champions League-voetbal dan direct op hun buik schrijven. Bij het schrappen zouden namelijk alleen kampioenen aanspraak maken op een ticket. 

De kampioenen van de twaalf hoogstgeplaatste landen zonder direct ticket gaan dan namelijk onderling in één directe wedstrijd uitmaken hoe de zes overgebleven toegangsbewijzen worden verdeeld. Voor Ajax kan dat ook gevolgen hebben. De Amsterdammers gaan in principe rechtstreeks naar de groepsfase, maar dan moet de Champions League-winnaar van dit seizoen zich wel via de competitie rechtstreeks plaatsen. Anders zou Ajax één van de ploegen zijn die zo'n rechtstreek duel moeten spelen om alsnog in het hoofdtoernooi terecht te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore