Coronavirus

'Eredivisie wordt mogelijk toch uitgespeeld: normale kalender vanaf 2023'

04 mei 2020 21:23 Aangepast: 04 mei 2020 21:38
Beeld © Pro Shots

Het voetbal ligt momenteel volledig op zijn gat door de coronacrisis. In Nederland is al besloten om te stoppen met het huidige seizoen, maar de UEFA overweegt nu een plan waardoor de competities ineens toch zouden worden uitgespeeld.

Dat schrijft Voetbal International. Het Nederlandse bureau Hypercube heeft een plan ingediend bij de UEFA en de European Leagues om het huidige seizoen toch uit te spelen. De clubs krijgen daar het gehele kalenderjaar 2020 de tijd voor. Vervolgens worden er twee seizoenen gespeeld in het kalenderjaar 2021 en 2022. Daaropvolgend staat het winterse WK in Qatar op het programma. Na dat toernooi spelen de competities een verkort seizoen. 

Het plan zou betekenen dat er vanaf 2023-2024 weer gespeeld kan worden volgens de oude kalender. Hypercube-directeur Pieter Nieuwenhuis legt het plan uit aan VI. "Zo kan je de competities toch nog op sportieve gronden beslissen en het neemt enorm veel druk weg bij de clubs en bonden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bureau Sport-duo komt met alternatief uitspelen eredivisie: 'Een strafschoppenserie'

Ajax en Cambuur zouden door dit plan alsnog kampioen kunnen worden dit seizoen. "Op deze manier kan iedereen zijn verplichtingen nakomen aan sponsors, rechtenhouders en zendgemachtigden. Het aantal seizoenen blijft immers gelijk en ieder seizoen is er gewoon een kampioen. De beslissingen vallen gewoon op de mat en niet achter de vergadertafel."

Voor het plan is een bedrag van acht miljard euro nodig. "Dat klinkt als een hoog bedrag, maar dat is het niet als je nagaat dat de Europese clubs bijna dertig miljard per jaar omzetten. De schade van een nieuw seizoen dat voor een groot deel in lege stadions zal moeten plaatsvinden en waarvan je je nog maar moet afvragen of dat dan wél kan worden afgerond, zal hoger zijn dan acht miljard."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore