'Een van de beste'

Oud-doelman Eddy Pieters Graafland (86) overleden

29 april 2020 02:08 Aangepast: 29 april 2020 10:07
Eddy Pieters Graafland in 2017. Beeld © Robert Lagendijk

Oud-doelman Eddy Pieters Graafland is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. De oud-international van Oranje stond zowel bij Ajax als Feyenoord onder de lat en wordt gezien als een van de beste keepers uit het Nederlandse voetbal.

Pieters Graafland debuteerde in 1951 op 17-jarige leeftijd in de hoofdmacht van Ajax. Met Ajax werd hij in 1957 landskampioen. In 1958 maakte de doelman voor 134.000 gulden de overstap naar aartsrivaal Feyenoord. Dat was destijds een recordbedrag.

Het werd zijn meest succesvolle periode. Tussen 1958 en 1970 pakte Pieters Graafland met Feyenoord vier keer de landstitel en twee nationale bekers.

Europa Cup I

In 1970 won hij tijdens zijn laatste seizoen als prof de Europa Cup I. Met Pieters Graafland in het doel versloeg Feyenoord Celtic dat jaar in de finale met 2-1. Het was de laatste officiële wedstrijd die de doelman speelde.

De geboren Amsterdammer speelde 47 interlands voor Oranje.

Feyenoord heeft "met grote droefenis" kennisgenomen van het overlijden van Pieters Graafland, meldt de club in een reactie.

Graag geziene gast

Volgens de club was hij behalve een begenadigd keeper ook een goede cameraman en een graag geziene gast in de Kuip. "Ik vond het prachtig om in een elftal de rots in de branding te zijn, mezelf waar te maken", zou Pieters Graafland onlangs tijdens een bijeenkomst van oud-spelers hebben gezegd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore