Interview

Zirkzee wil snel weer voetballen: 'Zelfs als het zonder publiek moet'

19 april 2020 13:54 Aangepast: 19 april 2020 15:33
Beeld © Getty Images

In Duitsland pikken veel clubs inmiddels de draad weer op en wordt er weer getraind, zo ook bij FC Bayern München. Op 9 mei wil de Bundesliga weer van start gaan, maar of dat realistisch is valt nog te bezien. "Ik denk dat 9 mei nog te vroeg is."

Dat zegt Bayern-spits Joshua Zirkzee (18) in gesprek met VTBL. "Ik denk wel dat ze het echt gaan proberen om het seizoen zo snel mogelijk af te maken. Al zal dat sowieso zonder publiek gaan gebeuren. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, maar het lijkt me heel apart. Andere jongens uit het team hebben het wel eens gehad en die zeggen dat het echt heel raar is."

De spelers missen het voetbal, maar spookwedstrijden staan niet bij iedereen boven aan het verlanglijstje. "De meningen verschillen. We willen natuurlijk allemaal zo snel mogelijk weer voetballen en het seizoen afmaken, maar het feit dat je zonder fans moet spelen is wel echt een puntje bij veel spelers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zirkzee draagt met treffer bij aan monsterscore Bayern

Trainingen

Inmiddels traint de selectie van Bayern weer, al gaat dat wel op een andere manier dan anders. "We trainen in aparte groepjes van vier, maximaal vijf man. Groep 1 moet om 10 uur op de club zijn en begint op het moment dat groep twee zich moet gaan omkleden. We gebruiken nu ook de kleedkamers van het tweede elftal, dus eigenlijk zit je met omkleden altijd alleen."

Zelf zit Zirkzee in groep 5 met Alphonso Davies, David Alaba en Robert Lewandowski. "Een heel aardig groepje", noemt hij het zelf. Maar hoe haalt Bayern nu het maximale uit zo'n training? "Elke dag volgen we eigenlijk een parcours waarin alles zit. Techniek, conditie, afwerken, het komt allemaal aan bod."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bayern hervat training, Lewandowski maakt rentree

Coronavirus

De meningen van kenners verschillen of het wel of niet verstandig is om snel weer te gaan voetballen, maar Zirkzee maakt zich voorlopig geen zorgen. "We worden drie keer in de week getest en tot nu toe heeft nog niemand het virus gehad bij ons. Er is ook geen contact tijdens trainingen, we houden allemaal afstand. En ook buiten het veld loop ik weinig risico. Ik zit alleen thuis en ga elke dag naar de club, maar dat is alles wat ik momenteel doe."

De coronacrisis kwam voor de aanvaller op een vervelend moment. Hij zat er lekker in en scoorde al drie keer in slechts 57 Bundesliga-minuten. "Dat is natuurlijk jammer, maar het is overmacht. Dit is een hele vervelende situatie voor iedereen en we moeten daar op dit moment mee zien om te gaan. Het is niet anders."

Verder gaan waarmee hij geëindigd is, dat is volgens de 18-jarige spits de enige manier. "Zodra we weer beginnen is het voor mij zaak om de draad weer op te pakken en me te laten zien in de minuten die ik krijg. En op de momenten dat ik niet speel moet ik lekker mijn minuten pakken in het tweede, ook daar valt voor mij nog genoeg te leren."

Beste leermeester

Met Lewandowski heeft Zirkzee misschien wel de beste spits van Europa voor zich, een betere leerschool is er niet. "Ik leer veel door naar hem te kijken. Hoe hij beweegt, hoe hij positie kiest, daarin zijn we qua stijl wel gelijk dus daar leer ik van. En zeker nu ik ook met hem in dat kleine groepje zit, dan leer je nog meer. En dan bouw je natuurlijk ook een wat betere band op dan voorheen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ZIRKZEE! Nederlander blijft rustig en prikt bij basisdebuut 🔥

Iemand anders waarvan Zirkzee veel kan leren is Miroslav Klose, hij wordt naar alle waarschijnlijkheid volgend seizoen assistent-trainer bij Bayern. "Dat zou een droom zijn. Ik ken hem al vanuit de jeugd en heb eerder spitsentraining van hem gehad, daar leer je zo veel van. Bij Feyenoord heb ik ook al mogen trainen onder Roy Makaay, het blijft heel bijzonder om van zulke grote oud-spelers te mogen leren."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Klose zegt ‘ja’ tegen Bayern München'

EK-droom

Onder trainer Hansi Flick ging Zirkzee binnen drie maanden van de bank van het tweede, naar een basisplaats in het eerste. Nu het EK een jaar is uitgesteld durft hij dan al te dromen van Oranje? "Nee, daar ben ik echt nog niet mee bezig. Ik ben geen vaste basisspeler hier, dus ik denk ook niet dat ik er dan al aan mag denken. Maar ik heb ook gezien hoe snel dingen kunnen gaan, dus natuurlijk zit het heel stiekem in je achterhoofd. Oranje is een droom en als jonge voetballer denk ik dat het heel logisch is om daar over te dromen."

Maar de eerste droom is kampioen worden met Bayern. "Zeker, dat is de eerste stap. Maar we willen ook heel graag de Champions League winnen, daar snakt de hele club naar. Al moeten we nu eerst maar eens zien hoe het allemaal af gaat lopen. We hopen allemaal dat we snel weer mogen beginnen."

Gemis

In het begin toen alle spelers verplicht thuis moesten blijven was het wel even slikken voor Zirkzee. "Toen miste ik het voetbal echt. We zagen elkaar alleen via de cybertraining, waar ook Arjen Robben en Bastian Schweinsteiger aan meededen. Maar dat was echt het enige. Ik wist op een gegeven moment ook echt niet meer wat ik moest doen thuis. Ik heb maar een hoop oude wedstrijd teruggekeken. Laat het daarom maar weer snel beginnen, zelfs al dat zonder publiek is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore