Ga naar de inhoud
Voetbal

Memphis haalt woede op de hals door videoclip met lijger: 'Hij moet zich schamen'

Memphis Depay heeft wederom de woede op de hals gehaald van dierenbeschermingsorganisaties omdat hij een videoclip op internet heeft gezet waarin een zogenoemde jonge lijger figureert. "Depay houdt niet van dieren, hij houdt vooral van zichzelf", stellen dierenbeschermingsorganisaties.

De voetballer van Olympique Lyon en Oranje plaatste eerder foto's van deze kruising tussen een mannetjesleeuw en vrouwtjestijger, wat hem ook niet in dank werd afgenomen. Nu heeft hij op zijn Instagram een video geplaatst vanuit Dubai waarin opnieuw een lijger figureert.

'Schaam je'

"Hij moet zich schamen", zegt David van Gennep van Stichting AAP tegen RTL Nieuws. De directeur heeft geen goed woord over voor de actie van de voetballer: "Lijgers komen in de natuur niet voor. Lijgers worden puur gefokt voor het entertainment. De dieren hebben daardoor vaak gezondheidsproblemen en het loopt vaak verkeerd met ze af. Ze worden verhandeld en geslacht voor veel geld."

Een lijger is een kruising tussen een leeuw en een tijger. In de natuur komen die elkaar nooit tegen; tijgers leven namelijk in Azië en leeuwen in Afrika.

Zanger
Lees ook
Zanger Gordon en schaatser Nuis uiten kritiek op Memphis: 'Heel jammer dit'

'Ik ben een dierenliefhebber'

Depay verdedigde zich eerder al door te stellen dat lijgers sowieso niet in het wild leven en hij het dier bovendien niet thuis houdt. "Ik ben een dierenliefhebber", liet de voetballer in een videoboodschap weten.

Dierenbeschermingsorganisaties World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP hadden gehoopt dat de voetballer na eerdere kritiek zijn leven zou beteren. 

Voor geld naar China verhandeld

"Maar hij trekt zich nergens iets van aan", zegt Van Gennep: "Als je van dieren houdt, verdiep je je in dieren. Dat doet Depay niet. Als deze dieren groot worden, worden ze voor veel geld naar China verhandeld. Daar worden ze vaak in stukken gehakt en belandden ze in allerlei medicijnen."

Dat Depay ook nog eens een bekend persoon is, maakt het extra kwalijk, vindt de directeur van Stichting AAP: "Hij moet juist een voorbeeldrol vervullen."

Stichting AAP gaat daarom een brief sturen naar de voetbalbond KNVB. "We hopen dat de voetbalbond wel iets kan doen en de voetballer gaat aanspreken. Als dit in Nederland zou zijn gebeurd, hadden we kunnen optreden. Wat hij doet is namelijk in ons land strafbaar."

Memphis
Lees ook
Memphis pakt racistische vrouw aan na 'leeuwenfoto': 'Je kunt je account sluiten'