Voetbal

De haat tussen de ultra's van PSG met dood als gevolg

17 april 2020 13:28 Aangepast: 17 april 2020 13:57
Beeld © Fotograaf/Getty Images

Paris Saint-Germain staat vooral bekend als een van de rijkste clubs van Europa. Toch heeft de club uit Parijs een bloedfanatieke aanhang, die na een verbanning van zes jaar lang weer nadrukkelijk aanwezig zijn in het stadion. Twee groepen werden een lange tijd uit het Parc des Princes verbannen.

PSG werd in 2011 overgenomen door Qatar Sports. Onder leiding van president Nasser Al-Khelaifi was de weg naar de Europese top dankzij een hoop geld een stuk makkelijker. Topspelers als Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani en David Beckham werden binnengehaald en toch was er jarenlang geen sfeer te bekennen.

 

Twee groepen

Voor de overname van Qatar Sports waren er namelijk twee groepen actief in het Parc des Princes: Ultras Boulogne en Auteuil. Voor de groepen waren aan beide kanten van het stadion twee tribunes gereserveerd. Tussen de twee fanatieke supportersgroepen was er wel een groot verschil. Boulogne stond erom bekend dat zij extreem-rechts waren en Auteuil was voornamelijk anti-racistisch. In de groep van Boulogne zaten er vooral blanke mensen en bij Auteuil bijna niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Wanneer je tegen Neonazi's bent, sta je hier alleen'

Incidenten

Beide groepen konden het nooit goed met elkaar vinden, ondanks dat ze aan de overkant van elkaar in het stadion zaten. Eind februari 2010 kwam het tot een grote confrontatie tussen Boulogne en Auteuil buiten het stadion Voorafgaand aan de altijd beladen wedstrijd met aartsrivaal Olympique Marseille liep het volledig uit de hand. Het was zo erg, dat er een supporter afkomstig van Boulogne het moest bekopen met de dood. Hij werd tegen zijn hoofd geschopt en overleed een aantal weken later in het ziekenhuis. Ultras Auteuil waren hierna niet meer welkom in het Parc Des Princes. De dader kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar.

De directie van PSG besloot na dit incident de supporters te verbieden mee te gaan naar uitwedstrijden. De Boulogne Boys werden in 2008 ook helemaal verbannen uit het stadion, nadat zij in de wedstrijd tegen RC Lens uit Noord-Frankrijk een spandoek ophingen met de volgende tekst: "Pedofielen, werklozen en inteelt: welkom in het noorden"

Spandoek van De Boulogne Boys. Spandoek van De Boulogne Boys.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De ultra's van slapende reus Rot-Weiss Essen: beroemd en gehaat

Toch bleven de Boulogne Boys hun club steunen bij uitwedstrijden. Zoals in 2012 toen Paris Saint-Germain op bezoek ging bij FC Lorient. Tussen het thuispubliek stonden ze achter hun team met vuurwerk en vlaggen.

Nieuwe groep

Terwijl PSG keer op keer landskampioen werd, was het voor de liefhebber die regelmatig een tripje naar het buitenland maakt voor de sfeer geen aanrader. Na een verbanning van zes jaar lang, kwamen de lokale autoriteiten en PSG tot de beslissing, om de Ultras weer binnen te laten.

De Boulogne Boys en Ultras Auteuil hebben zich nu samengevoegd tot één grote groep genaamd: Collectif Ultras Paris (CUP). De grote fanatieke aanhang is te vinden op de noordtribune. Inmiddels kan CUP zich weer toevoegen tot een van de beste groepen in de Hooligan/Ultra scene.  Een wedstrijd van Paris Saint-Germain is nu niet alleen vanwege de supersterren op het veld een aanrader. Ook de sfeer in het Parc des Princes moet je een keer meemaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uniek in Engeland: dit zijn de ultras van Crystal Palace

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore