Suker sleutelfiguur

Gouden generatie: Kroatië 1998, of toch 2018...?

16 april 2020 08:47
Davor Suker, topscorer van het WK 1998 Beeld © Getty Images

Elk land heeft wel een gouden generatie. Al zijn sommige landen gezegend met twee gouden generaties en is het daarom lastig kiezen. Neem nou Kroatië, dat bij het eerste WK waar ze op mochten draven, in 1998, meteen derde werd. Maar het WK-team van 2018 was ook niet slecht, sterker nog: dat team werd zelfs tweede.

Een belangrijke man in beide succesgeneraties is Davor Suker. In 1998 werd hij topscorer van het WK, in 2018 was hij aanwezig als voorzitter van de Kroatische voetbalbond. Suker speelde bij Real Madrid toen de Kroaten voor het eerst naar een WK gingen. Bosnië, Servië en Montenegro deden nog samen mee als Joegoslavië. Maar de Kroaten stonden voor het eerst op eigen benen. En hoe!

Boban en Prosinecki

De ploeg van bondscoach Miroslav Blazevic bulkte van het talent. Achterin hadden ze met Igor Tudor van Juventus(die vaak bankzitter was) en Slaven Bilic van Everton verdedigers van naam. Het middenveld kende ook voldoende kwaliteit, met Zvonimir Boban van AC Milan, Robert Prosinecki (na Real Madrid, Sevilla en Barcelona was hij aan het afbouwen bij Dinamo Zagreb) en Robert Jarni van Real Madrid. Maar ook de jonge Dario Simic was mee, hij zou niet lang na het WK naar Inter verkassen. In de voorhoede was Suker de absolute nummer 1, maar met Goran Vlaovic van Valencia hadden de Kroaten nog een handenbinder voorin. Alen Boksic was geblesseerd en kon niet mee naar het WK. De hele selectie kan je hier vinden. 

 Mario Stanic, Robert Prosinecki en Slaven Bilic  tijdens het WK 98 Mario Stanic, Robert Prosinecki en Slaven Bilic tijdens het WK 98

Groepsfase

Door in de eerste twee poulewedstrijden Japan en Jamaica te verslaan waren de Kroaten al zeker van de volgende ronde toen ze aantraden tegen Argentinië. Dat de Kroaten verloren met 1-0 was dan ook geen ramp. In de achtste finales troffen de Kroaten Roemenië. Dat met Popescu en vooral Hagi een sterk elftal had. Een benutte strafschop van Suker was genoeg voor de overwinning.

Oorwassing voor de Duitsers

Toen begon het echte werk. De Kroaten troffen in de kwartfinale Duitsland. De Duitsers hadden geen spectaculaire ploeg, maar wel een heel vervelende om tegen te spelen. Ze waren immers ook niet voor niks Europees kampioen in 1996 geworden. De Duitsers speelden met namen als Köhler, Matthäus, Jeremies, Hamann en voorin met Bierhoff en Klinsmann. Geen ongevaarlijke ploeg dus. Maar dankzij een rode kaart voor Wörns in de eerste helft lukte het de Kroaten om de Duitsers te kloppen. Jarni maakte op slag van rust 1-0. Vlak voor tijd zorgden Vlaovic en Suker voor een eclatante zege: 3-0

Jurgen Klinsmann in duel met Igor Stimac tijdens de kwartfinale Jurgen Klinsmann in duel met Igor Stimac tijdens de kwartfinale

'Hij scoorde nooit'

In de halve finale is gastland Frankrijk de tegenstander. Suker zet de Kroaten vlak na rust op voorsprong, maar door twee doelpunten van Lilian Thuram ging Frankrijk uiteindelijk naar de finale. Suker zei hier later over: "We hadden echt pech. Thuram scoorde nooit en tegen ons maakt hij er twee." Het was een memorabele wedstrijd omdat Frankrijk verder moest met 10 man in het laatste kwartier. Laurent Blanc kreeg een rode kaart omdat hij Slaven Bilic geslagen zou hebben. Het was de enige rode kaart ooit die Blanc, centrale verdediger, kreeg als international. Het kostte hem de finale.

Rode kaart Blanc

Franse media vonden dat Blanc was 'genaaid', Bilic verklaarde jaren later tegen Le Parisien: "Het was geen stoot als Mike Tyson, maar hij sloeg me wel. Het was zijn eigen schuld." De Kroaten konden uiteindelijk niet profiteren, de Fransen gingen door en wonnen uiteindelijk het toernooi. De Kroaten speelden nog om de derde plek, tegen Nederland.

Laurent Blanc krijgt een rode kaart en mist de finale Laurent Blanc krijgt een rode kaart en mist de finale

Nutteloze goal Zenden

De wedstrijd om de derde plaats tegen Nederland was wel een prooi voor de Kroaten. Prosinecki maakte de 1-0, Boudewijn Zenden schoot de gelijkmaker binnen. Uiteindelijk scoorde, uiteraard, Suker. Zo zat het eerste succesvolle WK van Kroatië in Frankrijk erop. Twintig jaar later hadden de Kroaten opnieuw een gouden generatie. 

2018

Het toernooi van 2018 ligt nog veel verser in het geheugen. Dit was de lichting met Modric, Rakitic en Mandzukic, maar ook met topspelers als Lovren en Perisic. De spelers van beide generaties vergelijken zichzelf niet graag, maar geven elkaar wel complimenten. Suker sprak zijn bewondering uit voor Modric en vond dat hij de Gouden Bal moest winnen. Rakitic zei op zijn beurt dat  het team van '98 een inspiratiebron is 'het zijn helden.'

Het team van 2018 Het team van 2018

WK in vogelvlucht

Het WK in 2018 kunnen we in vogelvlucht doornemen. De Kroaten waren oppermachtig in een poule met Nigeria, Argentinië en IJsland. Coach Zlatko Dalic kon zelfs al flink wat spelers rust geven na de eerste twee wedstrijden. In de achtste finales hadden de Kroaten penalties nodig om de Denen te verslaan, na een 1-1 uitslag schoot Rakitic de beslissende strafschop binnen. 

Spectaculaire kwartfinale

In een spectaculaire kwartfinale tegen thuisland Rusland kostte het de Kroaten opnieuw veel moeite om door te gaan. Het was 1-1 na 90 minuten en na de verlenging stond er 2-2 op het bord. Opnieuw namen de Kroaten de strafschoppen beter. Het was wederom Rakitic die de beslissende binnenschoot. Hij is vooralsnog de enige speler die tot twee keer toe de beslissende strafschop heeft binnengeschoten op een WK. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mandzukic aast op grootste succes met Kroatië

Nu wel naar de finale

Voorafgaand aan de halve finale tegen de Engelsen dook de generatie van '98 weer veel op. Maar Modric en kornuiten waren vast van plan deze generatie, twintig jaar later, te overtreffen. Dat lukte, want de finale werd gehaald. Opnieuw was er een verlenging nodig. Mandzukic scoorde in die verlenging de 2-1 en schoot zijn land zo voor het eerst naar een finale op het WK. Waar Thuram in '98 nog in de weg zat, was het beste resultaat ooit voor de Kroaten nu een feit. 

Weer die Fransen

Toch ging de wereldtitel niet door. Want ook deze gouden generatie moest haar meerdere erkennen in Frankrijk. De Kroatische  ploeg was door drie verlengingen uitgeblust. De Fransen waren met 4-2 te sterk. En dus zagen de Kroaten opnieuw een gouden generatie stranden. In 1998 met brons, nu met zilver. Misschien dat de ploeg over twintig jaar weer een gouden generatie heeft. Dus voor de gokkers onder ons: voor het WK 2038 is Kroatië de topfavoriet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het sprookje van Zuid-Korea in 2002: de mannen van Guus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore