Voor het voetbal

Oranje, KNVB en ING stoppen 11 miljoen euro in steunfonds

06 april 2020 13:02 Aangepast: 06 april 2020 14:36
Oranje op de training Beeld © ProShots

De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken.

De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer ‘fiftyfifty’. De internationals van het Nederlands elftal, de ‘Leeuwinnen’ en Jong Oranje doneren samen met ING geld aan de amateurclubs. De KNVB voegt geld uit eigen middelen toe aan het steunpakket voor de ongeveer 3000 amateurverenigingen in Nederland, die bij elkaar zo’n 1,2 miljoen leden hebben.

Versneld geld

De nationale bond gaat ook de profclubs op diverse manieren financieel ondersteunen. Zo worden bepaalde bijdrages die later in het jaar overgemaakt zouden worden versneld beschikbaar gesteld. Bij clubs die een lening hebben lopen bij de bond wordt de aflossing daarvan met een half jaar opgeschort. De KNVB maakt ook geld vrij uit de eigen reserves van de sectie betaald voetbal, om zo clubs uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie te helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje-captain Van Dijk: 'Blij dat we iets terug kunnen doen'

De internationals van de nationale ploegen hebben aangegeven ook allemaal graag een steentje te willen bijdragen aan het amateurvoetbal in Nederland. "De plek waar ze zelf allemaal zijn begonnen", aldus de bond.

De overheid besloot onlangs ook al om de Nederlandse sportclubs te helpen. Verenigingen en clubs kunnen bij het noodloket van het ministerie van Economische Zaken aankloppen voor een eenmalige uitkering van 4000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdeelsleutel voor donaties aan amateurvoetbalclubs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore