coronacrisis

Boskamp: 'Van mij mogen ze morgen stoppen, hoe erg ik het voetbal ook mis'

06 april 2020 12:28 Aangepast: 06 april 2020 12:53
Jan Boskamp Beeld © Pro Shots / Sonny Lensen

Normaal gesproken blikt VTBL na het voetbalweekend in een 'top en flop' terug. Maar dat is lastig in de onzekere coronatijden. Hoe komen onze analisten deze periode door? Jan Boskamp vertelt.

Om met het belangrijkste te beginnen: Jan (71 jaar) en zijn naasten zijn gelukkig gezond. Geen gevallen van het coronavirus in zijn familie, bij vrienden of kennissen.

Schrik

Een maand geleden zat de schrik er goed in bij Boskamp. Een opa op de school van zijn kleinkinderen werd gegrepen door het virus en kan dat niet navertellen. Meteen trok de ex-voetballer en oud-trainer duidelijke grenzen.

"Ik neem geen millimeter risico", zegt hij vanuit zijn woning in de buurt van Brussel. "Mijn kinderen en kleinkinderen bel ik elke dag. Ze vragen of ze moeten langskomen, maar dat mag niet van mij. Gezondheid is het allerbelangrijkste."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

1385 coronapatiënten op ic: 'Instroom vlakt af, herstelde patiënten verlaten ic'

Boskamp vindt binnen zitten normaal gesproken niet zo'n probleem, want de rollende bal vergezelt hem wel. Maar dat is nu anders. Hij zoekt andere manieren om zich te vermaken. "Mijn vrijheid mis ik het meest. Net als ieder ander voel ik me opgesloten. Gelukkig heb ik een tuin waar ik af en toe naartoe kan."

"Ik heb veel documentaires op Ziggo en FOXie gekeken", gaat Boskamp verder over zijn nieuwe dagelijkse rituelen. "Maar ja, die heb ik inmiddels allemaal al gezien. De verveling begint toe te slaan. Series? Niets voor mij. Ik ben wel een groot fan van 'Married... with Children'. Dat vind ik fantastisch. Daar blijf ik normaal gesproken voor thuis, al is dat nu niet zo moeilijk."

Tweede Wereldoorlog

Boskamp bijt zich ook extra vast in zijn andere grote interesse: de Tweede Wereldoorlog. "Ik heb nieuwe boekies en 80 dvd's gekocht. Daar heb ik er inmiddels al 40 van gekeken, dus ik moet oppassen. Ik moet ze een beetje opsparen, anders ben ik straks door mijn voorraad heen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Jan Boskamp: 'Een standbeeld van Dickie in mijn voortuin'

Is het mogelijk dat Boskamp zaken over de Tweede Wereldoorlog leert die hij nog niet wist? Aangezien hij zowat alles al verslonden heeft dat erover te lezen valt?

"Er komst steeds materiaal vrij uit onder meer Rusland en Polen. Niet eerder vertoond. Prachtig, maar niet normaal. Door alle mensen die toen hun leven gaven, leven wij nu in vrijheid. Vóór het virus dan, bedoel ik."

Anderlecht

Dan terug naar het voetballen. In België willen de meeste clubs het liefst een punt achter de stilgelegde competitie zetten. De liefhebber in Boskamp huilt, maar hij snapt die clubs volkomen. "Toch zijn er vijf of zes die uit eigenbelang voor uitspelen zijn. Zoals Anderlecht, want dan houden ze kans op een Europees ticket."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

België niet onder de indruk van dreigementen UEFA: 'Gaan niet akkoord'

Hetzelfde geldt voor Feyenoord in Nederland. De Rotterdammers zijn - in tegenstelling tot Ajax, AZ en PSV - niet per se voor een directe stop in de Eredivisie.

Feyenoord wil de beslissingen van het RIVM en de overheid afwachten. "Omdat we de dubbel nog kunnen pakken, haha!", aldus Boskamp. "Nee, serieus. Het gaat natuurlijk allemaal om geld. Dat begrijp ik ook wel, maar van mij mogen ze morgen stoppen, hoe erg ik het voetbal ook mis. Er gaat niets boven de gezondheid van mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Directeur Koevermans van Feyenoord heeft nog veel vragen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore