Interview

'Chinezen volgen adviezen meteen op, in Nederland zag ik volle stranden'

06 april 2020 07:14 Aangepast: 06 april 2020 07:27
Beeld © Getty Images

Giovanni van Bronckhorst is momenteel trainer van Guangzhou R&F uit China, het land waar het normale leven na de coronacrisis weer langzaam aan op gang komt. "Alles is hier weer open."

Dat zegt de trainer in gesprek met het AD. "Toen we hoorden van de eerste besmettingen in Wuhan in december, ging iedereen toch gewoon door met z’n leven? Wie had nou kunnen denken dat het zo snel en zo dodelijk de wereld over zou gaan?"

Van Bronckhorst stapte op het moment dat de crisis in China het ergste was en Europa nog niet had bereikt op het vliegtuig naar Nederland. Inmiddels is hij weer terug in China om zich voor te bereiden op de herstart van het seizoen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Bronckhorst hervat volgende week training in China

Virus is de baas

Van Bronckhorst merkt dat het virus absoluut de baas is momenteel. "Het virus bepaalt wanneer alles weer normaal is. In China is hopelijk de laatste fase ingegaan. In Europa is er volop stress over hoe en wanneer de competities nog uit te spelen. Dat is hier anders, want we moeten nog aan het seizoen beginnen. Dat neemt de druk die nu wel in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en ook Nederland heerst, hier weg."

In China zijn winkels en restaurants weer open, maar de situatie is volgens de voormalig Feyenoord-trainer niet te vergelijken met in Nederland. "Wat ik merk is dat Chinezen alle advies meteen opvolgen. En in Nederland zag ik vorige maand de beelden van de volle stranden en parken. Dat is hier ondenkbaar, Chinezen zijn meer gehoorzaam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joop Gall vanuit China: 'Een paar maanden opofferen, wat maakt het uit?'

Kwetsbaar

Van Bronckhorst denkt dat de wereld na de coronacrisis anders gaat zijn dan daarvoor. "We hebben in een paar maanden tijd wel een lesje gekregen in hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Ik las dat Carlo Ancelotti voorspelde dat de wereld en ook de voetbalwereld nooit meer zo zal zijn als voor de coronacrisis. Dat geloof ik wel."

We zitten pas in april van 2020, maar als het aan 'Gio' ligt dan is het snel 2021. "Laten we 2020 maar zo snel mogelijk uitzwaaien en een nieuwe start maken. Dit jaar heeft ons tot nu toe niets opgeleverd", besluit hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore