Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Coronacrisis

'Promovendus' De Graafschap laakt uitspraken topclubs: 'Te veel kritiek op KNVB'

03 april 2020 11:14 Aangepast: 03 april 2020 12:04
Beeld © Getty Images

Een aantal clubs uit de eredivisie liet weten dat wat hen betreft de stekker direct uit de competitie mag. Maar hoe denken clubs uit de Keuken Kampioen Divisie daarover? "We moeten de KNVB de tijd geven om met antwoorden te komen."

Dat zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap in gesprek met VTBL. "We hebben als clubs gezamenlijk afgesproken dat we de KNVB de tijd moeten geven. Het besluit van de UEFA om de competities af te willen maken levert duizenden vragen op en de KNVB moet een aantal belangrijke antwoorden vinden."

Al hoopt De Graafschap dat die antwoorden snel gaan komen. "Natuurlijk hebben wij behoefte aan duidelijkheid op korte termijn, maar we gaan nog niet voor de grote uitspraken als 'stop er maar mee’, we snappen dat de KNVB even tijd nodig heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PSV en AZ sluiten zich aan bij Ajax: stop het seizoen

Promotie

De Graafschap staat momenteel tweede in de competitie en die plek geeft recht op promotie naar de eredivisie. Intern zijn de mogelijke scenario's uiteraard al besproken. "Natuurlijk hebben we onze voorkeuren qua scenario's en er is wat voor te zeggen dat meer dan 67 procent van de competitie al is gespeeld. Als het stilgezet moet worden dan zou je zeggen dat de bovenste twee promoveren, maar het zijn 'als' scenario’s. Wij hebben besproken om pas op eventuele plannen te reageren als de KNVB deze aan ons voorlegt."

Dinsdag staat er een call op het programma tussen clubs uit de Keuken Kampioen Divisie en de KNVB, dan hoopt De Graafschap op meer duidelijkheid. "Er zijn veel vragen waarbij we ons afvragen of er wel oplossingen voor te vinden zijn. Maar laten we de KNVB wel die ruimte geven. We zijn niet naïef. Ik zie heel veel beren op de weg als het gaat om voetballen in de zomer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overmars haalt hard uit naar KNVB: 'De lol is eraf, de Eredivisie is dood'

Veiligheid

Met die beren op de weg doelt Ostendorp niet alleen op de situatie op het veld. "Het gaat niet alleen om contracten, maar kijk ook eens naar de veiligheid. Dat wij als club in de zomermaanden politiecapaciteit gaan opeisen terwijl de politie dan ook in een drukke lastige periode zit. Je moet meer oplossen dan alleen voetbal en kijken naar wat acceptabel is."

Momenteel is er veel kritiek op de KNVB en dat stoort Ostendorp een beetje. "Omdat het zo lastig is, moet de KNVB de ruimte krijgen om iets te bedenken. Ze zijn niet te benijden en ze worden veel te zwaar bekritiseerd op dit moment vind ik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA waarschuwt competities: stopzetten kan gevolgen hebben voor Europese tickets

Financieel

Rijke clubs blijven ongetwijfeld overeind als de crisis nog even voortduurt, maar voor clubs in de Eerste Divisie is dat een heel ander verhaal. "We hebben er rekening mee gehouden dat we tot augustus geen inkomen meer zouden kunnen hebben. Die periode kunnen we overbruggen. Als het heel lang duurt wordt het anders, maar dan heeft heel Nederland een probleem."

"Laten we hopen dat alle maatregelen nageleefd worden, dat zal maken dat de periode zo kort mogelijk is. Hoe het bij andere clubs zit weet ik niet. Maar betaald voetbal is een sector, zeker de Eerste Divisie, waar er niet heel vet op de botten zit. Aan alles merk je dat het niet te lang moet duren", besluit Ostendorp. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore