Coronastop

Wat te kijken? Ajax schittert weer in Madrid

06 april 2020 09:52
Van Gaal bedankt de meegereisde Ajax-fans in 1997 Beeld © ANP

Nergens voetbal vanwege de coronastop. Hoe komen fanatiekelingen nu de tijd door? Gelukkig is er genoeg materiaal voorhanden. Kijk bijvoorbeeld die ene onvergetelijke wedstrijd terug. In dat kader geeft VTBL enkele voorzetjes. Vandaag: Atlético Madrid en Ajax laten liefhebbers watertanden.

Ja, we weten het, deze rubriek lijkt de laatste week op een grote ode aan de Godenzonen. Dat is meer toeval dan wens. Ajax timmert nu eenmaal flink aan de weg midden en eind jaren '90 van de vorige eeuw. Dat levert enkele legendarische wedstrijden op, waar je moeilijk omheen kunt.

Glans

Zo ook in het seizoen 1996/'97. Maar eerlijk: de glans is er wel langzaam af aan het glijden. Klasbakken als Clarence Seedorf, Edgar Davids, Michael Reiziger en Finidi George spelen al niet meer in Amsterdam, jongens als Patrick Kluivert en Winston Bogarde zijn in andere zaken verwikkeld.

Toch is de kwartfinale van de Champions League tegen Atlético Madrid meer dan het terugkijken waard. Vooral de return dan, van 19 maart 1997. Ajax komt 1-0 achter en mag niet mopperen als Diego Simeone (jazeker, hij) een enorme kans op 2-0 mist.

Ronald de Boer maakt gelijk met een mooi vallende kopbal en daarmee is de stand uit de eerste ontmoeting geëvenaard.

Cruciaal is daarom de redding van Edwin van der Sar, op de penalty van Juan Esnáider. Let vooral op de smerige tackle op de benen van Richard Witschge, die de Argentijn er achteraan gooit. Om nog steeds onverklaarbare redenen krijgt Esnáider slechts geel voor die belachelijke aanslag.

Er moet een verlenging aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. De prijs voor mooiste goal gaat die avond in ieder geval naar Dani. De Portugese pretty boy, tot dan vaker in het nieuws vanwege andere dingen, haalt verwoestend uit en zet Ajax in een zetel.

Het wordt nog even spannend als Atlético een penalty benut (2-2). Maar het slotakkoord is voor de goedlachse Tijjani Babangida, die uit dolle blijdschap trainer Louis van Gaal in de armen springt.

Een nieuwe Champions League-winst zal er dat seizoen niet in zitten voor Ajax, maar dankzij de Amsterdammers kunnen we wel weer een memorabele wedstrijd bijschrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore