Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Coronacrisis

'De Eredivisie afmaken? Volstrekt onuitvoerbaar'

01 april 2020 17:39 Aangepast: 01 april 2020 20:18
Hakim Ziyech en Denzel Dumfries Beeld © Pro Shots / Jasper Ruhe

De Europese en binnenlandse competities mogen van de bond UEFA na 1 juli worden uitgespeeld vanwege de coronacrisis. Zaakwaarnemer Rob Jansen vindt het allemaal niets. "Ze zijn knettergek."

"Hoe naïef ben je?", gaat de voetbalmakelaar van het eerste uur verder. "Er is geen enkele reden om met gevaar voor de gezondheid over een paar maanden te gaan voetballen. Er is geen sportieve, gerechtvaardigde manier om de competities uit te spelen. Wel een economische, maar op dit moment kost alles geld hoor."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB heeft tot 3 augustus de tijd om eredivisie af te ronden

Jansen: "De UEFA en FIFA? Zijn niet van deze wereld, die hebben geen idee. Vanwege het virus kunnen groepstrainingen helemaal niet plaatsvinden. En die heb je toch echt nodig om je voor te bereiden op wedstrijden. Bovendien zijn sommige spelers per 1 juli weg, omdat hun huidige contract dan is afgelopen, of ze hebben al ergens anders getekend."

Ziyech

Vooral dat laatste is een probleem, voorziet Jansen. "Laten we Hakim Ziyech maar weer eens als voorbeeld nemen. Stel: het wordt zo geregeld, dat hij na 1 juli nog speler van Ajax mag zijn. En Chelsea gaat daarmee akkoord. Dan is het nog aan de speler om dat te accepteren."

Jansen doelt op het gemis aan inkomsten voor de stervoetballer van Ajax. "Ziyech kan na 1 juli veel meer gaan verdienen bij Chelsea. Wie gaat dat verschil betalen? Je hebt ook met de mening van de speler te maken. Hij kan arbeidsrechtelijk gezien weigeren terug te gaan. Als Hakim dat uit goede wil wél doet, wie staat er dan garant als hij in die verlengde periode zwaar geblesseerd raakt bij Ajax? Het is absurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ziyech blij met Chelsea: 'Dit is de kans die ik voor ogen had'

Niks afdwingen

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de VU in Amsterdam, beaamt dat het juridisch gezien ingewikkeld wordt om de contracten die per 1 juli aflopen te verlengen. "Speler en club moeten er uit zien te komen. Dus stel dat Ajax en Chelsea allebei akkoord zijn met het feit dat Ziyech langer in Amsterdam blijft. Dan moet je nog kijken of de speler er mee akkoord gaat. Want de UEFA en de FIFA  gaan niet over individuele contracten. Ze kunnen dat niet afdwingen." 

Dat terwijl het volgens Olfers in de sport van essentieel belang is dat de 'teamcompositie' gelijk blijft: "Het is een van de uitgangspunten van sport. Dat een competitie geordend en in ongeveer dezelfde situatie verloopt. Dat kan niet als teams na 1 juli een heel andere selectie hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Sportwereld heeft nu licht nodig aan het eind van de tunnel'

Noodfonds

Zaakwaarnemer Rob Jansen denkt dat financieel gezonde clubs, zoals Ajax, de coronacrisis wel overleven. Maar hoe zit het met de kleintjes, zoals degradatiekandidaat RKC Waalwijk? "Zij kunnen verlengingen van alle contracten helemaal niet betalen. Dan moet er een noodfonds van tientallen miljoenen worden opgericht door de KNVB. Of de bond gaat met behulp van een bank kredieten verstrekken, dat kan ook."

Geen pandemie-clausule

Olfers beaamt dat het voor veel betaald voetbalclubs lastig wordt: "Ze moeten personeel en spelers doorbetalen, terwijl ze geen recettes ontvangen als er zonder publiek gaat worden gespeeld." Een ander groot probleem zijn de tv-contracten. "Je tekent voor een aantal wedstrijden, als je die niet speelt hoeft de andere partij in principe minder te betalen en is het contractbreuk. Vaak zie je wel clausules voor uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld een storm of extreme hitte, maar ik denk dat er in sportcontracten geen clausule zit over een pandemie. Ze zullen om de tafel moeten. "

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mogelijk financiële hulp aan voetbalclubs van ING

Ondanks al die noodoplossingen ziet Jansen liever dat anders wordt besloten door de KNVB. "Laat de competitie gewoon klaar zijn. Waarom uitstel van executie? We nemen de stand van dit moment als eindstand en bepalen daarop de plaatsen voor Europees voetbal. Er is geen kampioen, er wordt geen schaal of KNVB-beker uitgereikt. We beginnen in augustus met een gloednieuw seizoen. 2019/'20 gaat de geschiedenis in als competitieloos."

Testen

"Het is ook geen goed voorbeeld voor kinderen", gaat Jansen verder. "Het is niet uit te leggen dat zij niet in groepen mogen samenkomen en dat in de Eredivisie straks 22 mannen tegenover elkaar staan op een veld. 22 mannen die elke dag getest moeten worden, om iedereen gezond en veilig te houden. En zij niet alleen, ook de reservespelers, trainers, buschauffeurs, staf, clubdokter, fysiotherapeuten, schoonmakers in het stadion, catering, cameramensen van FOX Sports en aanwezige journalisten. Die mensen gaan later misschien ook weer op bezoek bij iemand anders. Hoe houd je dat in de hand?"

Werkweigering?

Jansen zou elk van zijn spelers aanraden niet mee te doen aan het uitvoetballen van de betaald voetbalcompetities in Nederland. "Zo veel als dat in mijn macht ligt. Dan kan het op werkweigering worden gegooid en een rechtszaak worden. Maar als een speler echt niet durft, omwille van zijn gezondheid en die van zijn naasten? Welke rechter gaat hem veroordelen? Welke bond of club gaat hem een boete geven? En wordt dan van de andere spelers verwacht dat ze de wedstrijdjes in die bizarre omstandigheden even uitspelen en ook nog winnen? Joh, ik kan een heel filmscript schrijven van hoe volstrekt onuitvoerbaar dit scenario wordt."

Olfers is duidelijk over het weigeren om te spelen. "Als de overheid en je werkgever zeggen dat je kan werken (spelen in dit geval), dan kan je alleen onder je werk uit door je ziek te melden met een goede reden. Dus voor spelers met doorlopende contracten wordt het lastig om te weigeren om te spelen als je zelf niet ziek bent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde amateurseizoen: heb je recht op teruggave contributie?

'Voetbal is ondergeschikt'

Stel: het virus is begin mei onder controle en mensen kunnen weer voorzichtig naar buiten. Kan de Eredivisie dan niet half juni weer van start gaan, zoals nu de bedoeling is? "Dan moet wel alles meezitten. Ik denk echt dat het onmogelijk is dat we over twee maanden weer aan het voetballen zijn. Dit is een medische crisis, de wereld stort niet in als er even niet gespeeld wordt. Het voetbal is in deze totaal ondergeschikt en onbelangrijk."

Jansen ziet ook voor zich hoe de voetballerij veranderd zal zijn na de coronacrisis. "Begrotingen, aanbiedingen van clubs, salarissen, transfersommen... Alles wordt lager. En iedereen moet inleveren. Ook de zaakwaarnemers ja. Na de gekte slaat de normalisering toe. En dat lijkt me een gezonde ontwikkeling."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijk terug: premier Rutte over verlenging maatregelen tegen corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore