Coronacrisis

Geen salaris meer voor Verbeek: 'Ik ga straks wel even langs'

01 april 2020 10:34 Aangepast: 01 april 2020 11:21

Gertjan Verbeek ontvangt momenteel geen salaris meer van zijn werkgever Adelaide United. De Nederlandse trainer van de Australische club denkt aan juridische stappen.

"We hebben gisteren (31 maart, red.) gehoord dat de betalingen stoppen", legt Verbeek uit. "Spelers en staf krijgen van 1 tot 22 april geen salaris meer. Tot die datum ligt de competitie hier stil. Daarna willen ze verder kijken. Niet alle Australische voetbalclubs doen dit, maar een paar wel, waaronder Adelaide."

Rechtszaak

De grote vraag is natuurlijk of dit wettelijk gezien mag. "De PFA (Australische spelersvakbond, red.) zegt van niet. Zij hebben bijvoorbeeld een rechtszaak aangespannen tegen de club Perth Glory."

"Ik zet er ook mijn vraagtekens bij. We kregen een brief van Adelaide waarin we 'per direct zijn ontheven van onze voetbaltaken'. Maar spelers en staf zijn elke dag nog bezig. Als de competitie na 22 april weer opgestart wordt, moet namelijk wel iedereen fit en voorbereid zijn. We kunnen moeilijk ineens ongetraind op het veld verschijnen. Dat is natuurlijk onverantwoord."

'Meer werk'

Verbeek, zijn stafleden en spelers hebben daarom gezamenlijk een brief opgesteld, gericht aan Adelaide United. "We zijn het niet eens met deze gang van zaken. De club kan wel zeggen: 'je doet nu veel minder dan normaal'. Maar het tegenovergestelde is juist waar. Voor alle spelers individueel schema's maken, die ze per dag moeten afwerken, is veel meer werk dan een groepstraining leiden."

Normaal gesproken heeft Verbeek goed contact met een van de eigenaren van Adelaide United, de Nederlander Piet van der Pol. Maar nu blijft het stil, zegt de coach. "Ik had wel een persoonlijk belletje van hem verwacht. Gelukkig woont hij vlak bij. Ik ga straks wel even langs. Met de fiets of hardlopend. Even een praatje maken."

'Juridisch gevecht'

De Australische competitie duurt nog vijf duels. Hoe het ook afloopt; het wordt een apart einde van Verbeeks buitenlandse avontuur. "Er is niet overlegd of we eerst salaris wilden inleveren ofzo, we gingen meteen van honderd naar nul procent. Terwijl mijn vaste lasten gewoon doorlopen en we toch ook gewoon moeten eten. Heel vreemd."

"Wij hopen in gesprek te kunnen blijven met de club", sluit Verbeek af. "Anders kom je misschien in een juridisch gevecht terecht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verbeek in Australië: 'We willen wel maar mogen niet!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore