Coronastop

Wat te kijken? Ajax veegt Bayern München

31 maart 2020 09:27 Aangepast: 02 april 2020 15:01
Het Ajax-team van de wedstrijd tegen Bayern München uit 1995: Boven, v.l.n.r: Van der Sar, Seedorf, Rijkaard, Kanu, Blind, R. de Boer. Onder, v.l.n.r: Litmanen, Reiziger, F. de Boer, Overmars en George. Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Nergens voetbal vanwege de coronastop. Hoe komen fanatiekelingen nu de tijd door? Gelukkig is er genoeg materiaal voorhanden. Kijk bijvoorbeeld die ene onvergetelijke wedstrijd terug. In dat kader geeft VTBL enkele voorzetjes. Vandaag: Ajax walst richting finale over Bayern München heen.

Vraag een Ajacied wat de mooiste wedstrijd is tijdens het gouden Champions League-seizoen 1994/'95 en de kans is groot dat hij of zij niet de gewonnen finale tegen AC Milan noemt. Want een van de meest memorabele duels dat jaar is de halve finale tegen Bayern München.

Cruijff

Er komt die legendarische avond een hoop samen in het Olympisch Stadion. Natuurlijk, anti-Duitse sympathieën, die we al kennen sinds het WK van 1974. Maar de gedachten gaan ook terug naar de beruchte afscheidswedstrijd van Johan Cruijff uit 1978. En die stemmen niet vrolijk...

Bayern werkte destijds bepaald niet mee om Neerlands beste voetballer aller tijden in stijl en gedenkwaardig uit te zwaaien: 0-8! Ook toen was het Olympische Stadion het podium. Dat alles steekt bij Ajax, zelfs zeventien jaar later nog.

Op deze 19 april 1995 komen - misschien wel door al het bovenstaande -  krachten vrij die Ajax ontketenen.

Het arme Bayern denkt door de 0-0 uit de eerste wedstrijd een kans te hebben. Maar onder begeleiding van kolkende tribunes hebben de Duitsers helemaal niets te vertellen.

Kuffour

Het begint al met de uitstekende 1-0 van Jari Litmanen, na knap terugleggen van Ronald de Boer.

Bayern-verdediger Samuel Kuffour, die dertien jaar later een paar potjes voor Ajax zal spelen, probeert de scheidsrechter te laten geloven dat hij tegen het hoofd is geraakt. De Ghanese verdediger vergeet op te staan en Litmanen opnieuw te dekken: 1-0.

Na de gelijkmaker van Marcel Witeczek lijkt Ajax toch weer een tragische avond tegemoet te gaan. Maar niets is minder waar. Het wordt een doelpuntenfestijn, waarbij vooral de 2-1 van Finidi George uitblinkt in schoonheid. 

Smetje is wel dat Danny Blind een penalty veroorzaakt en Bayern de 4-2 kan maken.

Geluk bij een ongeluk is dat de verdediger slechts geel krijgt voor opzettelijk hands, waardoor Blind een zekere treffer voorkomt. Om nog steeds onverklaarbare redenen geeft de arbiter geen rood voor deze actie en dus kan Blind later de finale tegen AC Milan spelen.

De kers op de taart komt van de voet van huidig technisch directeur Marc Overmars. De bal blijft karakteristiek in de goal geklemd hangen, als symbool voor de wurggreep waarin Bayern verstrikt zit.

Ajax zal nog veel memorabele Champions League-avonden beleven. Maar die 19e april in 1995, zal geen enkele Ajacied ooit vergeten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore