Coronacrisis

Theo Janssen: 'Ajax - AZ in een lege Kuip'

30 maart 2020 14:58
Theo Janssen (rechts: Sparta-trainer Henk Fraser) Beeld © Pro Shots / Thomas Bakker

Normaal blikt VTBL na het voetbalweekend in een 'top en flop' terug. Maar dat is lastig in de onzekere coronatijden. Hoe komen onze analisten deze periode door? Deze keer de beurt aan Theo Janssen.

"Nu ik er gedwongen afstand van moet nemen, mis ik het voetbal meer dan ik van te voren had gedacht", begint Janssen, die normaal gesproken op maandag Vitesse Onder 19 traint.

"De hele dag niets doen, vind ik vreselijk. Het liefst sta ik nu met die jongens op het veld. En als ik niet zelf trainingen geef, kijk ik graag voetbal. Zo kon ik makkelijk de hele zondag op het bankie doorbrengen. Dan 's avonds lekker naar Hilversum voor Studio Voetbal of op donderdag naar RTL voor de Europa League. Over voetbal ouwehoeren. Mis ik toch meer dan verwacht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Eredivisie afmaken met publiek steeds minder realistisch'

Hoe moet het met de resterende wedstrijden in de Eredivisie? Janssen heeft wel een idee. "We moeten maar eens een knoop doorhakken. Ik denk dat het het eerlijkste is als je ergens in juli één titelwedstrijd laat spelen. Tussen Ajax en AZ, ja. In een lege Kuip ofzo. De winnaar mag zich kampioen noemen. Als het gelijk wordt? Dan gaan we verlengen. Strafschoppen erbij, de hele mikmak. We kunnen er zelfs een experiment van maken, door in de verlenging elke vijf minuten er een speler af te halen, haha."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KNVB houdt drie opties open voor competities betaald voetbal

De vraag is natuurlijk hoe er in Alkmaar gereageerd zal worden op dit voorstel. "Ja, ik weet dat AZ dit seizoen al twee keer van Ajax heeft gewonnen. Maar hoe je het ook wendt of keert, geen enkele oplossing zal honderd procent eerlijk zijn. Het zal nooit goed zijn, je zult nooit iedereen tevreden krijgen. Je kunt ook 'steen-papier-schaar' doen en de winnaar daarvan uitroepen tot kampioen..."

"Elke dag een Eredivisie-wedstrijd, wordt dat ons EK!"

"Ik denk dat je met één wedstrijd voor het kampioenschap en het laten doorgaan van de bekerfinale (tussen Feyenoord en FC Utrecht, red.) het meest in de buurt komt van een eerlijke verdeling van de Europese tickets. Als ik zelf nog zou spelen, zou ik daar akkoord mee gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Premier League gaat voor isolatie-competitie in juni en juli'

"Een oplossing zoals in de Premier League? Dat alle resterende Eredivisie-wedstrijden worden uitgespeeld in een paar speelsteden, zonder publiek? Vind ik ook prima. Dan graag in Utrecht en Arnhem, lekker dichtbij. Maakt me trouwens niet uit, want ik mag er toch niet naartoe. Maar ik zou zoiets wel serieus toejuichen, want dan hebben we zo'n beetje elke dag een wedstrijd. Wordt dat ons EK! Hoe eerder het voetbal terugkeert op tv, hoe beter. "

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Sportwereld heeft nu licht nodig aan het eind van de tunnel'

Janssen blijkt geen fan van de 'troost-tv' voor voetballiefhebbers. "Bij gebrek aan nieuw live-materiaal proberen ze het goed te maken door oude wedstrijden uit te zenden. Zoals Spanje - Nederland van het WK 2014 en het hele EK van 1988. Maar ik zet 'm  na vijf minuten uit. Wedstrijden waarvan ik al de uitslag weet, hoef ik niet meer te zien. Hoe mooi ze ook zijn geweest, ik vind één keer genoeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Genieten: BN'ers proberen wereldgoal Van Persie te imiteren

"Natuurlijk vond ik die goal van Robin van Persie fantastisch. Daar heb ik van genoten, net als van de voorzet van Daley Blind. Precies de juiste snelheid, precies de juiste richting, waardoor de keeper ging twijfelen. Zo was de pass van Wesley Sneijder op Arjen Robben (bij de 1-5, red.) ook prachtig."

"Door dat soort momenten vind ik zo'n wedstrijd al geslaagd. Maar die hele negentig minuten weer uitzitten? Nee, dank je. Ik kijk ook heel goede films, waar ik het einde al van ken, niet voor een tweede keer."

'Zwakte van mezelf'

"Ook wedstrijden van mezelf van vroeger kijk ik niet terug. Deels omdat het geweest is, maar ook omdat ik mezelf dan niet herken, haha! Bij FC Twente, bijvoorbeeld, was ik op mijn fitst. Best confronterend om te zien."

"Waarom het me toen wel lukte en nu niet? Ik ging mee in het fanatisme van de andere spelers en had een doel voor ogen. Als het uit mezelf moet komen, heb ik daar toch moeite mee. Ik kwam vroeger ook altijd zes of zeven kilo te zwaar terug van vakantie. Dat is een zwakte van mezelf en dat weet ik."

"Je kunt ook 'steen-papier-schaar' doen en de winnaar daarvan uitroepen tot kampioen..."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore