Ga naar de inhoud
Coronastop

Wat te kijken? Bibberende Brazilianen in snikheet Amerika

Dick Advocaat en Stan Valckx beklagen zich na afloop van de uitschakeling op het WK van 1994 bij de arbitrage Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Nergens voetbal vanwege de coronastop. Hoe komen fanatiekelingen nu de tijd door? Gelukkig is er genoeg materiaal voorhanden. Kijk bijvoorbeeld die ene onvergetelijke wedstrijd terug. In dat kader geeft VTBL enkele voorzetjes. Vandaag: Oranje laat Goddelijke Kanaries zweten.

"We hadden ze liggen." Is getekend: Stan Valckx. De verdediger van het Nederlands elftal heeft, net als het hele Oranje-legioen op dat moment, het idee dat de Brazilianen rijp voor de slacht zijn. Totdat Branco zijn beruchte 'boem' loslaat...

De afzeggers

Het WK van 1994 staat minder in ons geheugen gegrift. Aan de ene kant omdat de verwachtingen niet groot zijn. Johan Cruijff, de gedroomde bondscoach, zegt toch 'nee'.

Superster Ruud Gullit bedankt en gaat niet mee. En Marco van Basten is al op weg naar het einde van zijn carrière, door een zich voortslepende enkelblessure.

Dick Advocaat

Anderzijds stelt de uitvoering op het WK ernstig teleur. Een nipte overwinning op Saudi-Arabië, een nederlaag tegen België en krappe zege op Marokko; het houdt niet over.

De formatie van bondscoach Dick Advocaat laat in de knock out-fase ineens tekenen van herstel zien. In de achtste finales wordt Ierland aan de kant gezet (2-0). En dan wacht de grote favoriet voor de eindwinst: Brazilië.

Wat
Lees meer
Wat te kijken? De bijna vergeten burenruzie

De bookmakers geven Oranje weinig kans. Logisch, want Brazilië heeft Romário. De spits die er zo ontzettend veel voor PSV heeft ingeschoten en inmiddels een grote man bij FC Barcelona is.

Het is dan ook niet verrassend dat uitgerekend hij de score opent. En hoe! Let vooral op de subtiele voetbeweging, waar menig balletdanser jaloers op kan zijn.

Tien minuten later lijkt Bebeto de kwartfinale te beslissen. Over dit doelpunt zal na afloop veel geklaagd worden, omdat die gescoord kan worden dankzij een nieuwe kijk op de buitenspelregel.

Het wieggebaar van Bebeto, die net vader is geworden, gaat de hele wereld over en zal later op vele manieren terug te zien zijn, zoals in de allereerste FIFA-games.

Braziliaanse supporters vieren al dat ze in de halve finale staan en ook de spelers van de Seleção lijken niet bij de les. Een verre ingooi van Rob Witschge bereikt stuiterend Dennis Bergkamp, die tovert zoals alleen hij kan toveren.

De wedstrijd die heel lang geen wedstrijd is, wordt ineens spannend. Zeker als de Brazilianen achteruit gaan lopen, Oranje sterker wordt en via Aron Winter de gelijkmaker op het bord zet.

Maar dan is daar de 81e minuut. Cláudio Ibrahim Vaz Leal, oftewel Branco, legt aan voor een vrije trap. Hoewel de afstand flink is, gaat de bal er in. Net nu Oranje aan een slotoffensief bezig is...

Doelman Ed de Goey ziet de bal te laat. Waarschijnlijk doordat het leer precies tussen de buik van Valckx en de rug van zijn oude vriend Romário past. Nederland kan naar huis en ziet vanaf de bank dat de Goddelijke Kanaries een week later de wereldtitel pakken.

Later zullen verschillende Braziliaanse spelers van toen toegeven, dat ze het Spaans benauwd hadden kregen in de kwartfinale. En niet alleen door de hitte in het Amerikaanse Dallas, maar ook omdat Oranje hen het vuur aan de schenen had gelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore