Coronacrisis

Verbeek in Australië: 'We willen wel maar mogen niet!'

27 maart 2020 08:05 Aangepast: 27 maart 2020 08:29
Gertjan Verbeek Beeld © Pro Shots / Toin Damen

De coronacrisis houdt de hele wereld in z'n greep. Het voetbal ligt stil, in afwachting van wat komen gaat. Zo ook voor Gertjan Verbeek. De 57-jarige trainer van de Australische club Adelaide United staat, na eerst met bosbranden te hebben gekampt, voor een nieuwe onzekere periode: "Spelers hebben hun auto al moeten inleveren."

"De competitie (A-League, red.) ligt hier tot 21 april stil. Wat er daarna gebeurt, is afhankelijk van wat er besloten wordt. De eigenaren van de clubs, de Australische voetbalbond, spelersvakbond en FOX Sports (die ook in Australië de uitzendrechten van het voetbal bezit, red.), zijn daarover met elkaar aan het praten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Australische voetbalbond stuurt 70 procent van personeel weg

 "Je kunt spreken van contractbreuk. We hebben in de competitie nog vijf duels te gaan, maar FOX Sports kan nu niks uitzenden. Misschien willen ze daar geld voor terug zien, dat zou kunnen. Advocaten zullen daar ongetwijfeld mee bezig zijn. Ik hoor veel verhalen in het geruchtencircuit. FOX Sports draait hier al jaren verlies. Ze zouden deze crisis kunnen aangrijpen om onder het voetbalcontract uit te komen (FOX zendt meerdere sporten uit in Australië, red.)."

'Salary stop'

"De kosten lopen door, maar er zijn op dit moment geen inkomsten. De clubeigenaren praten daarom ook over een salary stop. Onze spelers hebben bijvoorbeeld al hun auto's moeten inleveren en sommigen kregen er niet eens een andere voor terug. Ik heb de mijne nog wel. Of ik die zomaar meegeef, als ze 'm komen halen? Nou, nee. Ik heb een contract, met daarin vastgelegde afspraken. Maar goed, ik ken de wetten in Australië niet goed genoeg. Daar is mijn zaakwaarnemer zich nu over aan het buigen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Sommige voetbalclubs komen in grote problemen'

"Daarnaast: de eigenaren kunnen wel besluiten ons niet meer te betalen, maar hier is natuurlijk sprake van overmacht. We wíllen wel werken, maar mógen niet! Ik ben thuis gewoon bezig. Maak schema's voor de spelers, die ze thuis kunnen volgen. Want iedereen moet fit blijven, voor het geval de competitie na 21 april hervat wordt. Het is dus niet zo dat we met z'n allen vakantie aan het vieren zijn!"

Nieuw-Zeeland

"Hoe het met de A-League gaat aflopen, is een groot vraagteken. De club Wellington heeft de competitie verlaten. Zij komen uit Nieuw-Zeeland, moesten terugkeren en dat land is nu hermetisch afgesloten. Stel: de wedstrijden worden na 21 april hervat, is dat dan met of zonder Wellington? Want zij mogen dan misschien nog steeds het eiland niet af. En hoe worden de resultaten tegen Wellington in dat geval afgewogen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlanders wekenlang vast in Nieuw-Zeeland door lockdown

"Er is nog een probleem. Onze buitenlandse spelers willen heel graag naar huis, naar hun familie. Maar dat kan niet, omdat Australië het luchtruim heeft gesloten. Ik heb hier ook nog steeds twee gasten uit Nederland rondlopen. Zij waren op visite, maar konden ineens niet meer naar huis. Zij hebben hun verblijf moeten verlengen en het is onduidelijk wanneer ze weer mogen vliegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kwetsbare Aboriginals vrezen corona en sluiten gemeenschappen af

"Ook het binnenlandse luchtruim is niet op alle plaatsen meer open. De bond wil dat alle clubs de overige wedstrijden in Sydney afwerken. Maar Sydney is samen met Melbourne het zwaarst getroffen gebied van het land. Als we daar naartoe moeten, kunnen we niet meer teug naar Adelaide. En we zullen sowieso twee weken in quarantaine moeten, omdat we in besmet gebied zijn geweest. Daar heeft niet iedereen met een gezin trek in, uiteraard."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Big Brother Australië gestaakt vanwege coronavirus

"Wij zijn niet getest. Bij de club gebeurt dat alleen bij mensen die klachten vertonen en griepverschijnselen hebben. Bij twee, drie jongens was dat het geval. Zij hebben afgelopen zondag (in Australië ligt de competitie pas net stil, red.) dus ook niet gespeeld. Maar gelukkig was het vals alarm. Mijn gezin? Wij zijn gezond en in onze directe omgeving zijn ook geen coronagevallen."

Terugvallen

"Of de voetballerij hetzelfde zal zijn na de crisis? Ik denk wel dat bepaalde clubs het niet zullen overleven. Zes van de twaalf clubs in Australië zullen moeten saneren. En de wereld an sich? Ik vind het fantastisch wat ik allemaal voorbij zie komen. De initiatieven, de saamhorigheid, de goede bedoelingen en donaties. Ik hoop dat we dit als mensheid volhouden, maar ik vrees dat we uiteindelijk zullen terugvallen in ons oude gedrag. Waarom? Omdat dat toch een beetje in ons zit. Van de economische crisis in 2008 hebben we ook niet veel geleerd. Laten we maar het beste er van hopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gertjan Verbeek: 'Ruik brandlucht als ik wakker word'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore