Coronacrisis

Frank de Boer in Amerika: 'Het ergste moet nog komen'

25 maart 2020 07:59 Aangepast: 25 maart 2020 15:59
Frank de Boer Beeld © Pro Shots / SIPA USA

De coronacrisis houdt de hele wereld in z'n greep. Het voetbal ligt stil, in afwachting van wat komen gaat. Zo ook in Amerika, waar Frank de Boer (49) trainer is van Atlanta United. Vanuit zijn appartement op de 23e verdieping in de hoofdstad van de staat Georgia houdt hij zijn hart vast. "Ik vrees het ergste."

"De gouverneur van Georgia (Brian Kemp, red.) was gisteren op tv. Om te vertellen dat nu toch echt iedereen zo veel als mogelijk binnen moet blijven. Alleen bij hoge uitzondering mag je naar buiten. Zo luiden ook de regels van de club, maar ik zit uit eigen beweging al twee weken thuis. Ik ben wat verkouden. Ik ben ook getest op corona, maar heb de uitslag nog niet binnen. Ik voel me verder prima."

"Ik sport veel thuis, met een programma van een vriend van me, die personal trainer is. Ik maak me over mezelf niet zo'n zorgen, maar wel over andere Amerikanen. Het werkt hier anders dan in Nederland hè. Veel mensen zijn onverzekerd. Zij kunnen medische zorg in geval van een coronabesmetting helemaal niet betalen. Weer anderen móeten op hun werk verschijnen, omdat ze anders hun baan dreigen kwijt te raken. En je wil hier echt niet werkloos zijn. Het Amerikaanse systeem werkt prima, als je het gemaakt hebt. Zo niet, dan kun je het knap lastig krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

President Trump verwacht dat 'economie snel weer normaal draait'

"Alles ligt op z'n gat, dat gaat zeker mensen de kop kosten. Het ging allemaal zo goed en dan gooit zo'n virus alles in het honderd... Ik vrees het ergste, ook voor dichtbevolkte gebieden en landen. In sommige Amerikaanse staten wonen de mensen ver uit elkaar en kan het meevallen. Ook omdat mensen het echt wel heel serieus nemen. Ik kan vanaf de 23ste verdieping de straten goed zien en die zijn zo goed als leeg. We proberen de boog plat te maken. Flatten the curve hè, dat zijn de magische woorden tegenwoordig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Corona in het dichtstbevolkte stukje land ter wereld: 'Voelt als het einde van de wereld'

"In Georgia valt het aantal besmettingen mee, maar ook hier nemen de aantallen toe. New York is de staat met de meeste besmettingen en meeste doden. Daar wordt ook het meest getest. De gouverneur van die staat (Andrew Cuomo, red.) heeft op tv geklaagd over het gebrek aan bedden en ventilatoren. Hij zegt 30.000 ventilatoren nodig te hebben, terwijl hij er tot nu toe slechts 400 krijgt. De piek gaat hoger zijn dan tot nu toe gedacht werd. Het ergste moet nog komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

New York zwaar getroffen, president Trump roept hulp van leger in

"Onze spelers hebben een schema gekregen om fit te blijven. Ook heeft de club fietsen bij ze thuis afgeleverd, zodat ze kunnen blijven bewegen. En ik ga met ze Facetimen, om te vragen hoe het gaat. Het is nog niet duidelijk wat er met de Amerikaanse competitie gaat gebeuren. Hij was hier pas net begonnen, dus er is nog genoeg ruimte om het af te maken, zou je zeggen. Misschien wordt besloten alleen de reguliere competities af te werken (en geen play-offs tussen de clubs uit het oosten en westen, red.). Dat zou natuurlijk kunnen. Zonder publiek? Dat zou heel triest zijn, maar ik kan me daar wel iets bij voorstellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

KNVB houdt drie opties open voor competities betaald voetbal

"We hebben niet overwogen terug te gaan naar Nederland. Het zou niet meer kunnen, maar ik beschouw dit nu ook echt als thuis. Dus we Facetimen veel met onze dochters. En gisteren heb ik nog met Ronald (zijn tweelingbroer, red.) gesproken. Zo komen we de tijd wel door, we moeten er het beste van maken. Het is inderdaad jammer van de sportzomer. Maar het zij zo. Andere dingen zijn nu belangrijker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore