Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nostalgie

Vergane glorie 2.0: Dit is er over van de ooit zo iconische stadions in Nederland

24 maart 2020 18:30 Aangepast: 25 maart 2020 13:57
Beeld © ANP

In de vorige reeks ‘Vergane glorie’ zette VTBL de oude stadions van AZ, Ajax, Fortuna, Vitesse, FC Twente, NAC, ADO en FC Groningen op een rijtje. Uiteraard zijn er nog veel meer iconische terreinen waar nog vaak aan wordt gedacht. VTBL maakt daarom een tweede deel van de oude stadions in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Deel 1

Vergane glorie: dit is er over van de ooit zo iconische stadions in Nederland

Oude Galgenwaard – FC Utrecht

De Oude Galgenwaard werd geopend op 21 mei 1936. Niet alleen werd er gevoetbald, maar ook werden er wielerwedstrijden en windhondenwedstrijden gehouden, waren er atletiekwedstrijden en hielden Jehova’s getuigen er zelfs congressen.

In de jaren zestig was de Galgenwaard nog alleen de thuisbasis van DOS. In 1970 fuseerden DOS, Elinkwijk en Velox naar het huidige FC Utrecht. In deze tijd deed het voetbalvandalisme zijn intrede, waar vooral de Bunnik-side erg berucht was.

Van de Oude Galgenwaard werd op een unieke en opmerkelijke manier afscheid genomen. De allerlaatste wedstrijd tegen PSV op 20 april 1981 haalde zelfs de internationale pers. Na het laatste fluitsignaal rende het publiek massaal het veld op en begonnen zij zelf aan de afbraak van het stadion.

Abe Lenstra stadion – SC Heerenveen

Voordat het stadion door het leven ging onder de naam Abe Lenstra, speelde SC Heerenveen haar thuiswedstrijden op Sportpark Noord. Totdat het clubicoon op 2 september 1985 stierf, waardoor Heerenveen er voor koos om de naam Abe Lenstra op deze wijze onverbrekelijk te laten verbinden met de club. In maart 1986 doopte Mevrouw Hil Lenstra-Wisman het Sportpark Noord om tot Abe Lenstra stadion. 

Op 4 juni 1994 werd tussen het huidige team van SC Heerenveen en oud-spelers de laatste wedstrijd gespeeld in het oude Abe Lenstra stadion. Met vuurwerk en polonaises op de tribune namen de supporters afscheid van het stadion. Er waren in totaal 5.000 mensen naar het afscheid gekomen.

Oude Abe Lenstra stadion Oude Abe Lenstra stadion

De vrouw Abe Lenstra mocht na de wedstrijd voor de laatste keer de lichtmasten uitschakelen. Het stadion moest plaats maken voor woningen en een uitbreiding van het ziekenhuis ‘De Tjongerschan’.

Gemeentelijk Sportpark Bornsestraat – Heracles Almelo

Van 1913 tot 1999 was Sportpark Bornsestraat het onderkomen van Heracles Almelo. Na meerdere renovaties was een nieuw stadion niet onontkoombaar. Op 22 mei 1999 werd de laatste officiële competitiewedstrijd gespeeld aan de Bornsestraat. Twee maanden later volgde er nog een afscheidswedstrijd tegen Ajax. Roy van der Meijde scoorde in de laatste minuut de 2-2 en is hiermee de laatste Heraclied die een doelpunt wist te maken op het oude terrein.

Gebeurtenis uit de wedstrijd Heracles Feyenoord uit 1965 (1-3) Gebeurtenis uit de wedstrijd Heracles Feyenoord uit 1965 (1-3)

De oude tribune uit de jaren 20 bleef bij de sloop intact en werd verplaatst naar het naastgelegen sportpark van de amateurtak van Heracles. De gerenoveerde tribune kreeg in 2011 zelfs de status van Rijksmonument.

Sportpark Olympia – RKC Waalwijk

Het Olympia stadion was van 1940 tot 1996 de thuishaven van RKC Waalwijk. In 1984 werd er in Waalwijk voor het eerst betaald voetbal gespeeld. Het stadion was met 600 zitplaatsen en 6000 staanplaatsen vooral in de stijl van een amateurclub. Vanwege veiligheidseisen moesten er hekken rondom het veld worden geplaatst, waardoor supporters zich vaak negatief uitlieten over het stadion. Vanwege het uiterlijk werd Sportpark Olympia ook wel ‘de fietsenstalling’ genoemd.

In september 1996 werd het nieuwe stadion geopend. Tot 1999 droeg het stadion nog de oude naam met zich mee, tot keukengigant Ben Mandemakers hoofdsponsor van de club werd en het stadion tot op heden ‘Het Mandemakers stadion’ heet.

Sportpark Olympia Sportpark Olympia

Gemeentelijk Sportpark Tilburg - Willem II

Op 9 maart 1924 speelde Willem II haar eerste wedstrijd op het Gemeentelijk Sportpark voor 6.000 toeschouwers tegen EVV Eindhoven (6-2 winst). Het stadion werd meermaals gerenoveerd, maar op 8 mei 1994 werd tegen Ajax dan toch de allerlaatste wedstrijd gespeeld. Een jaar later, op 31 mei 1995, mag Willem II op dezelfde grond van het oude stadion haar wedstrijden spelen.

Gemeentelijk Sportpark Tilburg Gemeentelijk Sportpark Tilburg

Oosterenkstadion – PEC Zwolle

In 1934 opende het Oosterenkstadion haar deuren. De naam van het stadion is te danken aan de voormalige akkerlanden die op deze plek waren gevestigd. De hoofdtribune van het stadion werd niet vernoemd naar bijvoorbeeld een oud-speler van de club, maar naar Johan Cruijf. De eeuwige nummer 14 sloot namelijk in Zwolle zijn carrière af. In 2006 werd er besloten om een nieuw stadion te gaan bouwen. Ondanks meerdere protesten van onder andere gemeenteraadsleden werd er toch ingestemd voor de bouw van een nieuw stadion.

Het Oosterenkstadion Het Oosterenkstadion

Op 20 april 2007 werd in een uitverkocht stadion tegen De Graafschap afscheid genomen. Een dag later kregen supporters de mogelijkheid om hun oude stoeltje op te halen. Op de plek van het oude stadion opende op 29 mei 2009 het nieuwe stadion haar deuren.

Stadion de Kraal – VVV Venlo

Van 1903 tot 1972 speelde VVV haar thuiswedstrijd in stadion De Kraal, die letterlijk op een steenworp afstand van het huidige stadion De Koel lag. Het stadion had een capaciteit 18.000 toeschouwers.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het stadion midden in de frontlinie tussen de Duitsers en de Geallieerden. Het veld en de tribune werden flink toegetakeld, waardoor er een aantal grote renovaties nodig waren.

Tegenwoordig zie je tussen de bomen en het onkruid de overgebleven restanten van De Kraal nog overeind staan.

Restanten van De Kraal Restanten van De Kraal

Sportpark De Luiten – RBC Roosendaal

Sportpark De Luiten was voor RBC tussen 1950 en 2000 de thuishaven. Een stadion dat door de fans zeker niet vergeten is, want sinds kort hebben twee supporters ‘Podcast De Luiten’ in het leven geblazen. Een podcast waar mooie verhalen worden verteld over de prachtige jaren op Sportpark De Luiten. Op 28 oktober speelden oud-RBC’ers tegen oud-Ajacieden een herhaling van de bekerfinale van 1986, een hoogtepunt van RBC op De Luiten.

Sportpark De Luiten Sportpark De Luiten

RBC voetbalde in de rest van haar voortbestaan in het nieuwe Vast & Goed stadion. De club speelde daar maar liefst vijf jaar eredivisie, tot ze in het seizoen 2005/2006 degradeerde naar de Jupiler League. Daarna ging het alleen maar bergafwaarts met RBC en gingen ze in 2011 failliet. Inmiddels gaat de club verder als amateurvereniging in de derde klasse.

Vast & Goed stadion Vast & Goed stadion

Stadion De Wageningse Berg – FC Wageningen

Bij de jeugdige lezers zal FC Wageningen niet heel bekend zijn, maar in 1975 en 1981 speelde de club nog in de eredivisie. De Wageningse Berg was van 1978 tot 1992 de thuishaven van FC Wageningen en had plaats voor ongeveer 10.000 toeschouwers.

Spelers van FC Wageningen druipen van het veld na de verloren wedstrijd tegen FC Den Haag. Degradatie lijkt onvermijdelijk geworden. Spelers van FC Wageningen druipen van het veld na de verloren wedstrijd tegen FC Den Haag. Degradatie lijkt onvermijdelijk geworden.

Ondanks dat FC Wageningen al 28 jaar failliet is, is het stadion nooit afbroken omdat het een natuurreservaat betreft. Het stadion wordt nog onderhouden door vrijwilligers en internationale clubs gebruiken de grond zelfs voor trainingskampen.

De Wageningse Berg zal dus nooit verloren gaan.

 

Wageningse Berg anno 2020 Wageningse Berg anno 2020
VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore