Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Achtergrondverhaal

De tragische dood van Gabriele Sandri: politiekogel werd hem fataal

25 maart 2020 11:02 Aangepast: 25 maart 2020 11:31
Beeld © Getty Images

Op een parkeerplaats langs een snelweg sloeg voor Gabriele Sandri op 12 november 2007 het noodlot toe. Hij overleed tijdens ongeregeldheden tussen Lazio-fans en supporters van Juventus. De fanatieke Sandri kwam niet om het leven door een hooligan, maar door een kogel van de politie. Hij werd slechts 26 jaar.

Sandri was een redelijk bekende DJ uit Rome en was na zijn werk op weg om 'zijn' Lazio in Milaan te steunen tijdens de uitwedstrijd tegen Inter. Onderweg kwam hij samen met zijn vrienden op een parkeerplaats terecht waar het wat onrustig werd tussen hen en supporters van Juventus, die op hun beurt op weg waren naar Parma. 

Sandri zat op dat moment in zijn auto en werd daar geraakt door een politiekogel. "Het was een tragische fout", zei politiechef Giacobbe destijds tegen La Gazzetta Dello Sport. Maar was het wel een fout? Of werd de jonge supporter doelbewust doodgeschoten? 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag op Netflix: de meeslepende film 'Ultras' over de Napoli-hooligans

Geen ongeluk

Vrienden van Sandri die werden ondervraagd gaven aan dat het absoluut geen ongeluk was. Volgens het viertal was er geen enkel fysiek geweld tussen hen en de fans van Juventus. Zij spraken van een woordenwisseling. Al zou er volgens de politie wel zijn geschoten door de vrienden van Sandri op de auto van de Juventus-fans. 

Het was voor politieagent Luigi Spaccarotella reden om in te grijpen en een schot te lossen. De kogel drong recht binnen in het lichaam van Sandri en raakte zijn keelslagader. Sandri verloor direct het bewustzijn en kwam enkele minuten later te overlijden. De politieagent sprak van een ongeluk, maar al snel zijn daar twijfels over. Hij zou bijvoorbeeld met gestrekte arm doelbewust hebben geschoten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Lazio pakt supporters keihard aan en eist €50.000'

Moord

Die twijfels blijken terecht. Op 1 december 2009 wordt Luigi Spaccarotella veroordeeld tot 9 jaar en 4 maanden celstraf wegens moord op Gabriele Sandri. Voor de familie van Sandri is het gerechtigheid, al doet het niets af aan de pijn die zij ervaren.

"Deze straf komt al meer overeen met de misdaad die gepleegd is”, zegt zijn broer Cristiano in tranen na de veroordeling. Zijn moeder Daniela is vooral verdrietig. "Niks en niemand kunnen me mijn zoon teruggeven."

Rivaliteit

De dood van Sandri levert veel verdriet op bij zijn vrienden en medesupporters, maar het levert ook mooie initiatieven op. Zo ook rondom de wedstrijd tussen aartsrivalen AS Roma en Lazio. Waar een fanatieke AS Roma supporter en aanvoerder Francesco Totti een laatste eer brengen aan Sandri. 

Normaal gesproken zo gehaat, maar nu krijgt Totti de handen van de fans van de aartsrivaal op elkaar. Het levert ontroerende beelden op. De dood van Sandri liet zien dat rivaliteit op sommige momenten niet belangrijk is. Het leven van een 26-jarige jongen dat bruut ontnomen werd, raakt iedereen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore