Interview

Van trainen met Robinho naar Fortuna Sittard: 17-jarig talent kreeg transferverbod

24 maart 2020 14:24 Aangepast: 30 april 2020 14:00
Beeld © Instagram: @nuriemreaksit21

Nuri Emre Aksit doorliep acht jaar lang de jeugdopleiding van Ajax. Hij behoort tot de generatie van Naci Ünüvar, Brian Brobbey en Ryan Gravenberch. Aksit was op weg naar Vitesse, maar maakte uiteindelijk de overstap naar Istanbul Başakşehir. Daar mocht hij alleen trainen, waardoor de centrale verdediger nu op huurbasis speelt voor de onder 19 van Fortuna Sittard.

De 17-jarige Aksit beleefde een frustrerend half jaar. Aksit kon wegens een transferverbod niet spelen voor Istanbul Başakşehir. "Je mag als minderjarige speler geen transfer maken naar een club buiten Europa, maar bij de club lieten ze mij weten dat er wat geregeld moest worden met de FIFA en dat het dan wel goed zou komen. Maar na een half jaar te hebben gewacht, werd mijn contract in december ongeldig verklaard door de FIFA", zegt hij in gesprek met VTBL

 

 

Fortuna Sittard

Het was de bedoeling dat Aksit zou gaan spelen voor de O19 van Başakşehir. Hij trainde al mee met het jeugdelftal en ook met de A-selectie. "Het niveau was niet zo hoog. Ik trainde zelfs met spelers als Robinho, Miloš Jojić (oud-Borussia Dortmund) en Kerim Frei, die nu wordt uitgeleend aan FC Emmen."

In de winterstop ging Aksit met de Turkse club op zoek naar een oplossing, waardoor het jonge talent wel kon gaan spelen. De verdediger speelt nu op huurbasis bij Fortuna Sittard en gaat na dit seizoen weer terug naar Istanbul. "Başakşehir heeft toen gesproken met de eigenaar van Fortuna Sittard, die mij graag voor een half jaar wilde huren met een optie voor een jaar extra."

Fit blijven tijdens coronacrisis

Nu het voetbal er een lange tijd stil ligt, zal Aksit toch fit moeten blijven. "Ik heb een programma meegekregen van Fortuna en daar ben ik dagelijks mee bezig. Ook let ik extra op mijn voeding, zodat ik fit blijf."

Aksit had een duidelijk plan voor dit seizoen en wilde graag slagen in Sittard. "Ik speelde wedstrijden met Jong Fortuna en mijn doel was om dit jaar mijn eredivisiedebuut te maken. De laatste wedstrijd zou thuis tegen Ajax zijn, en dat leek mij geweldig." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wat te kijken? De bijna vergeten burenruzie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore